Vesić najavio da će prosečna plata biti 200.000 dinara - koliko je to (ne)realno?

Za samo osam godina prosečna plata u Beogradu biće 200.000 dinara, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić govoreći o strategiji razvoja Beograda do 2030. godine.
Vesić najavio da će prosečna plata biti 200.000 dinara - koliko je to (ne)realno?
Foto: 021.rs
Vesić je pritom podsetio da je sadašnja prosečna plata Beograđana 87.000 dinara ili 741 evro.
Ako sve građane nešto zanima to je kolika će im biti plata, a što je obećanje o plati veće, to će oni biti srećniji, što je posebno važno pred izbore, piše Danas. Tako se i Vesić pridružio predstavnicima vlasti na državnom nivou koji su pre dve godine najavili da će do 2025. godine prosečna plata u Srbiji biti 900 evra.
I mada zarade rastu prilično brzo poslednje dve, tri godine, ova obećanja, čak i ako se ostvare, ne znače mnogo. 
 
Koliko će iznositi inflacija u narednih osam godina? Koliki će biti devizni kurs za osam godina? Koliki će biti privredni rast, kolike investicije? 
 
Osim toga, kako dodaje Danas, neki od ciljeva su konfliktni. Na primer, rast plata iznad rasta BDP-a smanjuje produktivnost rada, a fiksni kurs u uslovima inflacije značio bi smanjenje cenovne konkurentnosti. Ne kaže se džabe u ekonomiji da nema besplatnog ručka.
 
Petar Đukić, član Naučnog društva ekonomista i profesor na Tehnološko-metalurškom fakultetu, ocenjuje za beogradskilist da bi se ta prosečna plata i mogla nagurati nominalno ako bi se zanemarili svi ostali faktori.
 
"Zavisi od kursa, od cena, od privrednog rasta, izvoza, priliva investicija. Vi možete da imate visoku prosečnu platu, ali veliku nezaposlenost, pa da oni koji rade zarađuju dobro, ali ih ima malo. Ali ako želite malu nezaposlenost onda morate da prihvatite manju prosečnu platu. Ako ostane ovaj trend rasta cena, a držimo kurs stabilnim to znači da nam apresira dinar u odnosu na evro. A ne smemo da dozvolimo da nam dinar poskupi posebno u odnosu na konkurentske valute, ako hoćemo da ostanemo konkurentni. Ali konkurentnost zavisi i od produktivnosti rada, tehnologija, modernizacije... Postoji mogućnost, ali je besmisleno upoređivati takvu platu za osam godina sa sadašnjom. Uopšte neozbiljno je tako govoriti. Da je to rekao neki ekonomista ili ministar finansija pa da iza stoje neke projekcije, nego ovako je to neozbiljno", ocenjuje Đukić.
 
Koliko tih 200.000 može a i ne mora ništa da znači, jasno je ako se zna da bi, u slučaju da cene budu rasle brže od plata, tih 200.000 dinara u 2030. realno manje vredelo nego danas 100.000 dinara.
 
A i da pretpostavimo da će Narodna banka nastaviti i u budućnosti da drži fiksni kurs, tih 200.000 dinara iznosilo bi 1.700 evra. 
Poslednja objavljena prosečna plata u Srbiji za novembar iznosila je 69.136 dinara ili 588 evra. U Beogradu je prosečna neto zarada iznosila 741 evro. Da bi za osam godina dostigla ovih 1.700 evra to bi značilo povećanje 2,3 puta. Doduše, prosečna plata na Vračaru već se primakla nivou od 1.000 evra i u novembru je iznosila 995 evra. Ali nije ceo Beograd Vračar, pa je tako prosečna neto plata u Sopotu ili Mladenovcu bila 58.000 dinara.
 
"Ako ne vidimo šta nosi budućnost, možemo da pogledamo unazad šta je bilo u prošlosti. Pre osam godina u novembru 2013. godine prosečna plata na nivou Srbije iznosila je 387 evra, a na nivou Beograda 480 evra. Ako se u poslednjih osam godina plata u Beogradu povećala za 54 odsto (u evrima) teško je očekivati da će se u narednih osam godina više nego udvostručiti, čak i uz sve teškoće i fiskalnu konsolidaciju, odnosno smanjenje plata u javnom sektoru od 2014. do 2018. godine", navodi Danas.
 
Ranka Savić, predsednica Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata, smatra da u takve izjave niko nije poverovao.
 
"Ja mogu da razumem želju da se on nametne i zadrži pozicije u gradskoj upravi ubuduće, ali to je neozbiljna izjava. I ovu sada prosečnu platu većina građana ne prima, nego više od 60 odsto ljudi prima platu manju od 50.000 dinara. Čak i sa inflacijom tih 200.000 deluje nerealno. Krajnje neozbiljna, ali i nažalost ustaljena izjava vlasti", zaključuje Savićeva.
  • bogdan

    04.02.2022 10:11
    ali će
    hleb koštati 200 din meso 2000 din paradajz 1000 din itd.Nije bitno kolika je plata već šta mogu kupiti za tu platu.Damagozi.
  • Zemlja čudesa

    03.02.2022 17:15
    Ma, važi
    Za 10 godina će u Srbiji biti milion stanovnika manje nego danas, i to je jedina sigurna prognoza bez obzira na to hoće li ovakvi lažovi ostati na vlasti ili će ih zameniti neko malo pošteniji.
  • Džo

    03.02.2022 14:53
    .
    Ovaj zezno i Dinkića.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.