Osniva se radna grupa za utvrđivanje prioriteta u lečenju onkoloških pacijenata

Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Forumom pacijenata Srbije osnovaće Radnu grupu za prioritizaciju u lečenju i dijagnostici onkoloških pacijenata.
Osniva se radna grupa za utvrđivanje prioriteta u lečenju onkoloških pacijenata
Foto: Pixabay
U saopštenju Foruma navodi se da je cilj radne grupe da sagleda koji su najčešći problemi sa kojima se pacijenti suočavaju i da predloži rešenja koja bi ubrzala ili skratila vreme do početka lečenja.
Forum je dodao da nastoji da onkološki bolesnici dobiju prioritetan status, pre svega u dijagnostici, takozvani "brzi prolaz" kroz zdravstveni sistem.
"Pored toga, nastaviće se sa podizanjem svesti o neophodnosti redovnih preventivnih pregleda kroz ojačavanje već započetih skrining procedura, edukaciji lekara na primarnom nivou kako bi na vreme prepoznali simptome maligne bolesti, kao i uvođenje što većeg broja digitalizovanih usluga i procedura koje bi dovele do pojednostavljivanja i ubrzavanja procesa lečenja", piše u saopštenju.
 
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da je Srbija u samom vrhu Evrope po smrtnosti onkoloških pacijenata zbog čega maligni bolesnici nikako ne smeju biti zanemareni, iako pandemija još traje.
 
"Imamo obavezu da se posvetimo i drugim pacijentima, zato što procentualno drugih bolesnika ima mnogo više, ne potcenjujući kovid, sa kojim moramo da naučimo da živimo. Država će ulagati u kapacitete za lečenje onkoloških pacijenata, jer svi mogu da se razbole od tih teških bolesti", dodao je on.
 
Karcinomi su odgovorni za smrt više od osam miliona ljudi širom sveta godišnje, od čega četiri miliona umre u najproduktivnijem životnom dobu.
 
"I ove godine 4. februar, Svetski dan borbe protiv raka, Srbija dočekuje na neslavnom prvom mestu u Evropi po smrtnosti od malignih bolesti. Godišnje u našoj zemlji oboli više od 40.000 ljudi, a gotovo 30.000 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću", navodi se u saopštenju Foruma.
  • Z

    03.02.2022 20:00
    z
    Kakve radne grupe, povećati broj specijalista , da možemo bez dugog čekanja doći do njih, kad bolest uzme maha, kasno je .
  • pajo patak

    03.02.2022 16:38
    davno rekao Čerčil:
    kada želim da bilo koji problem gurnem pod tepih, osnujem radnu grupu.
  • Dragan

    03.02.2022 16:15
    Ah
    Gledao sam na Peščaniku (ima na YouTube) dva doktora sa poduži stažom jedan privatni drugi u državnoj klinici o problemima.Doktor hirurg reče problema će biti i preko 10g jer je zanemareno blagovremeno otkrivanje maligniteta.Svake minute neko će dobiti malignu bolest ali lečenja neće biti.Kaže treba mi anesteziolog ali ga nema.Drugi kaže treba im specijalista na skeneri i nema ga jer radi u kovid sistemu.Telefonom im jave "sutra si u kovid sistemu".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.