Sindikat: Nastava u školama jedva funkcioniše zbog velikog broja zaražene dece i nastavnika

Granski sindikat prosvete Nezavisnost saopštio je danas da nastava u školama u Srbiji jedva funkcioniše.
Sindikat: Nastava u školama jedva funkcioniše zbog velikog broja zaražene dece i nastavnika
Foto: Pixabay

Kako dodaju, veliki broj dece ne dolazi u školu, bilo da su pozitivni ili u izolaciji zbog kovida u porodici, ima mnogo i onih koji su bolesni, ali nisu ni videli lekara zbog višesatnog čekanja na pregled, a među nastavnicima je mnoštvo zaraženih, ali nema ko da ih zameni.

U otvorenom pismu Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Timu za škole, sindikat navodi da su "sami uveli kriterijume za semafor model", a da su sada, "kada se cela Srbija zacrvenela jače nego ikada, samovoljno isključili semafor".
"Negujete privid da časovi od 45 minuta garantuju kvalitetno obrazovanje, a zapravo, onemogućavaju dezinfikovanje školskih prostorija među smenama i produžavaju pauze u kojima učenici gube časove koje nema ko da održi", navodi se u otvorenom pismu koje je prosleđeno medijima.
 
Sindikat navodi da su prosvetni radnici "zloupotrebljeni kao eksperimentalni kunići, u društvu u kojem premijerka ne veruje u mere, ministar prosvete ne veruje da u školama ima zaražavanja, a Tim za škole ne veruje u smisao opiranja političkim pritiscima".
 
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije traži razgovor sa ministrom zbog problema u prosveti
 
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražila je danas prijem kod ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja "zbog više problema", uključujući i materijalne.
 
Taj sindikat je u saopštenju u probleme ubrojao i "sve težu epidemiološku situaciju i moguć raspad obrazovnog sistema zbog razboljevanja nastavnika" od korona virusa kao i potraživanja zaposlenih u prosveti.
 
Sindikat je naveo da za ta potraživanja "ima i predloge".
 
"Hitan prijem " je zatražen i zbog zakonskih izmena koje bi "definitivno pogasile sve manje škole" kao i zbog "pritiska na sve škole i zaposlene koji ne žele da prihvate partijske direktore".
  • Ena

    03.02.2022 20:11
    Radim kao personnalni asistent u srednjoj skoli,ako su deca online mi dobajamo placeno jel radimo sa decom,ako je dete (ne daj boze) bolesno mi ne dobijamo novac,kada je raspust ne dobijamo platu.Svi profesori imaju platu isli il ne isli.Da li je neko svestan koliko je nas posao odgovoran?A placaju minimalno
  • goca

    03.02.2022 19:44
    Covid ambulanta je prepuna jer se koristi prilika da se zbrise na bolovanje, za koronu jos i 100%. Zasto bi neko otvarao bolovanje sa dijagnozom gripa i dobio 60%. Sve zahvaljujuci PCR testovima koji nisu dijagnosticki testovi, nego rade na eci peci pec….
  • Ja

    03.02.2022 19:25
    Dosta laganja i nerada
    Korona je vec 2 godine izgovor za izvrdavanje i hvatanje krivina u drzavnim firmama i drzavnim sluzbama. Zasto? Zato sto mogu da ne rade i da dobijaju punu platu i sve po redu. A gde se zaraze svi ti nastavnici? Koliki procenat njih se zarazio u skoli i to od djaka? Isto tako i djaci. Jesu se u skoli zarazili? Velika vecina nije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.