Kon: Pojavio se stelt omikron soj čiji uticaj sada ne možemo znati

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se sada nalazimo na maksimumu talasa korona virusa, da se može reći da ćemo postupno iz njega izlaziti i doživeti ublažavanje u narednim nedeljama.
Naveo je, međutim, da se pojavio, kako kaže, stelt omikron soj, za koji ne možemo biti sigurni da nas neće zakačiti i čiji uticaj na epidemiološku situaciju sada ne možemo znati.

"Nagli skok brojki posle Nove godine je bio u uzrastu od 20 do 50 godina, među kojima je bilo dve trećine zaraženih, dok se sada najviše zaražavaju deca mlađa od 18 godina i ljudi između 50 i 69 godina. Obolevaju stariji i oni sa slabijim imunitetom koji pune bolnice", rekao je Kon za TV Pink.

Kazao je da, nažalost, među njima ima i težih slučajeva sa komorbiditetima i nevakcinisanih koji imaju teške forme bolesti.

  • Dragan Đerković

    05.02.2022 15:48
    Za Draganu.
    Kod delte neutrofilni granulocuti su niski a limfociti su jako visoki kao i trombociti(PLT),kod omicrona je obrnuto, za sada nemamo podatke da li su EK-NEU visoki ili niski kao i limfociti.

    Dakle niko još ne može da kaže da imate omicron stelt.
  • Dragana

    05.02.2022 14:13
    ...
    Upravo mi drugarica ceka na PREGLED pluca ali i pre pregleda su joj napisali stelt omikron.. Vidoviti.. Zasto neko lepo ne objasni koja je razlika izmedju delte i stelt omikrona pa se to vidi tek tako?
  • Dragan Đerković

    05.02.2022 14:01
    Naučnici su u vezi korone omanuli to je moje stručno mišljenje, ubeđuju ljude da je vakcina delotvorna na sve segmente virusa a nije tako. Vakcina takođe ima rok trajanja i kako vreme prolazi efikasnost se smanjuje i na druge sojeve nemaju efikasnost veću od 60%.

    Znate u medicini nema nagađanja ni pretpostavke,medicina traži akciju, rešenje.....


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija