Zaštitnik građana: Da REM izriče kazne medijima uvek kada načine propuste

Zaštitnik građana saopštio je da traži od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da u budućem radu postupa u skladu sa zakonom.
Zaštitnik građana: Da REM izriče kazne medijima uvek kada načine propuste
Foto: Pixabay

Od REM-a se traži da medijima izriče adekvatne kazne uvek kada utvrdi da su načinili propuste i emitovali neprimereni sadržaj.

Zaštitnik građana je prošle godine, po sopstvenoj inicijativi, nakon saznanja da su u Jutarnjem programu televizije Hepi tumačeni horoskopi učitelja glume i jedne glumice koja je u januaru 2021. godine podnela krivičnu prijavu i javno ga optužila da ju je kao učitelj u školi glume silovao kada je imala 17 godina, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Regulatornog tela za elektronske medije.

U postupku kontrole, Zaštitnik građana je utvrdio da je REM načinio propuste u radu time što nije izrekao adekvatne mere u cilju sankcionisanja televiziji Hepi zbog emitovanja spornog sadržaja i time što je obustavio postupak u vezi sa ovim sadržajem, iako je konstatovao da je emiter učinio povredu.
 
Kako se navodi, REM je u izjašnjenju Zaštitniku građana naveo da je doneo odluku da ne izrekne sankcije pružaocu medijske usluge jer je prethodno televiziji Hepi već izrekao meru upozorenja za istovrsne programske sadržaje, kao i da ta televizija kasnije nije ponovila iste povrede.
 
U preporuci za otklanjanje nedostataka, Zaštitnik građana traži od REM da ubuduće postupa u skladu sa pozitivno-pravnim propisima i da pri odlučivanju o izveštajima u vezi sa programskim sadržajem, uvek kada utvrdi postojanje propusta, izrekne pružaocu medijske usluge adekvatne mere u cilju sankcionisanja.

Teme

rem
  • pajo patak

    04.02.2022 16:02
    i da Оливера Зекић
    obavezno sledećih mesec dana 24 sata dnevno gleda PINK
  • SVETLANA S

    04.02.2022 15:08
    Ko je jaci
    Pa Zastitnice gradjana, REM pod polroviteljstvom vlasti, jaci je i od zakona i od vas.Zato i radi tako vec godinama, zmuri na sva upozorenja. Dokle?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.