Vasić: Broj banaka u Srbiji i dalje je velik

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Vladimir Vasić izjavio je da će ukrupnjavanje banaka biti višestruko korisno za klijente, građane i privredu.
Vasić: Broj banaka u Srbiji i dalje je velik
Foto: Pixabay

Vasić je za Politiku, odgovarajući na pitanje o promenama na bankarskom tržištu Srbije u 2021. godini, rekao da banke kroz ulazak u veće sisteme unapređjuju svoje proizvode i usluge, da je bogatija stručnost kojom raspolažu, kao i kreditni kapaciteti.

"Veće bankarske grupacije sada mogu da finansijski podrže mnogo obimnije projekte, a takođe i da se okrenu specifičnim vrstama kreditiranja, kao što je ulaganje u energetsku efikasnost i zelene izvore energije", naveo je Vasić.

Ukazao je da mogućnost banaka znatno zavisi i od pristupa dugoročnim izvorima finansirnja, kako bi rok finansiranja bio u skladu sa ekonomskim vekom same investicije.
 
Odgovarajući na pitanje da li će na tržištu Srbije uopšte biti mesta za male banke, Vasić je rekao da je broj banaka na tržištu i dalje veliki, veći od optimalnog i da je zato gotovo izvesno da će se tendencija konsolidacije nastaviti i u narednom periodu.
 
"U uslovima niskih kamatnih stopa i jake konkurencije, tržište određuje koji broj banaka je realan i optimalan", naglasio je. Dodao je da će, nakon nekoliko integracija u proteklom periodu, uključujući ovu godinu, biti 21 banka na našem tržištu.
 
Prema podacima NBS, u prvih 10 meseci 2021. godine sa dobitkom je poslovalo 20 banaka, dok su četiri poslovale sa gubitkom.

Teme

banka
  • Dugopamtilo

    06.02.2022 17:49
    Zacudjen
    Ko tebe sta pita u vezi bankarstva u Srbiji? Koliko ja znam, ostalo je jos da prodate Postanke stedionicu, i mi vise nemamo nasih banaka. A, kako vec neko rece, kada mi naplate "odrzavanje racuna", pocnem da se jezim. Zalivaju ga, valjda ili okopavaju. Sluze se nasim parama, bez kamate, jos nam to i naplate.
  • Detelinarac

    06.02.2022 12:08
    Sto vise to bolje, veca konkurencija, manje kamate na kredite, a vece na stednju
  • Liman

    06.02.2022 11:58
    Da je konkurencija zaista jaka, banke ne bi uzimale tako velike provizije i stlno ih podizale. Sramota je šta se dešava, banke uvode elektronska plaćanja u zemlji gde pola naselja nema ni bankomat, nigde šaltera i čoveka, a troškovi klijenata sve veći . provizije za trajne naloge, kupovinu na rate (bez kamate), posedovanje kartica, održavanje svih pa i deviznig računa. I niko se ne buni. A penzije od sada idu samo preko banaka, kako li će to izgledati nekom jadniku u gotovo napuštenom selu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.