Hroničan manjak radne snage - samo ove godine u Srbiju dolazi 1.000 Indijaca

Zbog nedostatka radne snage u pojedinim oblastima u Srbiji, sve više stranaca posao nalazi na našem tržištu.
Hroničan manjak radne snage - samo ove godine u Srbiju dolazi 1.000 Indijaca
Foto: 021.rs
Prema rečima predstavnika indijske Agencije za međunarodna zapošljavanja Nikaila Manšarmanija samo ove godine u Srbiju dolazi oko 1.000 Indijaca.
Manšarmani navodi da se obično zapošljavaju na gradilištima, na izgradnji infrastrukture i u poljoprivredi.
"Proces za zapošljavanje Indijaca u Srbiju je jednostavan. Dobijemo upit od poslodavca, onda organizujemo intervjue za radnike, tako da poslodavac može da ih vidi, onda nam poslodavac obezbeđuje dokumentaciju Srbije i onda počinjemo postupak dobijanja vize. Kada je viza odobrena, samo treba da mu kupimo kartu za Srbiju i kada stigne u Srbiju, poslodavac mora da podnese zahtev za boravak", objasnio je Manšarmani gostujući na TV K1.
 
Ističe da taj celokupan proces traje oko dva meseca. Manšarmani dodaje da je njihova obaveza da osiguraju kvalitetnu radnu snagu i navodi da iz Indije šalju samo ljude koje imaju iskustva sa internacionalnim kompanijama.
 
Kada je reč o daljoj proveri radnika kada stignu u Srbiju ili neku drugu zemlju, Manšarmani objašnjava da imaju jednog koordinatora u Srbiji i ukoliko zaposleni ima bilo kakav problem u vezi sa poslom, hranom i transportnom, može da kontaktira koordinatora koji dalje razgovara sa kadrovskom službom poslodavca.
 
Navodi da je ukupan trošak poslodavca da se dovede jedan radnik iz Indije oko 800 evra, a da je minimalna cena rada između 300 i 322 evra.
 
Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da je tražnja za strancima počela onog trenutka kada je naša zemlja počela da se prazni, kako sa onima koji više nisu u situaciji da rade, tako i sa onima koji su napustili zemlju.
 
Atanacković je potvrdio da postoji određena procedura kako bi se strani radnik zaposlio u našoj zemlji, ali se u tu proceduru kreće tek kada iz sistema zapošljavanja potvrde da nemaju da pruže našeg radnika.
 
"Onda daju potvrdu da može da se angažuje i strani", kaže Atanacković.
 
Ističe da strani radnici predstavljaju konkurenciju našoj radnoj snazi i utiču na smanjivanje zarada. Međutim, napominje da je važno da imamo dovoljan broj zaposlenih, kako neki delovi privrede ne bi stali.
 
Atanacković naglašava da je i prilikom zapošljavanja stranaca važno da se poštuje Zakon o radu, da situaciju na terenu kontroliše inspekcija rada, kao i da ne sme da se dozvoli da strani radnik nema adekvatne uslove rada i smeštaja, i još manje da nema slobodu kretanja, odnosno da im se oduzme pasoš.
  • afak

    07.02.2022 08:47
    hejteri
    gledajte potražite posao , oteće vam poslove Indijci...
  • @NN

    07.02.2022 08:29
    SNS saboteri
    “Dovesti ih apsolutno na sve pozicije na kojima su jos uvek marinikini, djilasovi i zeleni saboteri. “

    Najveći saboteri i naroda i države je upravo aktuelna administracija, koja besomučno zadužuje i buduće generacije za pretplaćene infrastrukturne radove i razne motačnice kablova.
  • Dusan

    07.02.2022 08:27
    Naravno zato što mora odmah da se na 1 dinar zaradi 4 dinara
    Mora se novi auto svake godine uzeti. Ili stan na 2 godine
    Jedna privrednica mi je tražia 40 zaposlenih da rade kod nje ali je kukala da niko neće da radi u Srbiji da smo ne radni. A posao je fizički 10 sati dnevno plus subota obavezna. za Minimalac.
    E pa niko neće da ti radi za to .
    Problem su menadžeri naši ali kako i da ih imamo kada se to razvija godinama da ne kažem vekovima. Kod nas onaj ko je zaradio pare samo na brzinu ništa polako da se razvija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija