Na magnetnu rezonancu čeka najmanje 7.000 ljudi, neki na listi duže od dve godine

U Srbiji trenutno na magnetnu rezonancu (MR) čeka gotovo 7.000 ljudi, tačnije najmanje 6.960, bar prema raspoloživim podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).
Na magnetnu rezonancu čeka najmanje 7.000 ljudi, neki na listi duže od dve godine
Foto: 021.rs
Uvidom u njih, vidi se da se u najbolje slučaju na ovaj pregled čeka dva meseca, a u najgorem i po dve godine, kao na primer u Užicu na MR glave. Jer, neki su na listu čekanja stavljeni još 2019.
Najkraće se čeka MR dojke, dok je sa druge strane najviše na listama pacijenata upravo za MR glave, a zatim kičmenog stuba.
Prema podacima koji se mogu videti na sajtu RFZO, u delu lista čekanja, a koji su poslednji put ažurirani u petak, 4. februara, na svim listama čekanja za neki pregled (magnetnu rezonancu, skener) ili operaciju čeka ukupno 54.448 osiguranika.
 
Od tog broja, 6.960 njih čeka na magnetnu rezonancu, ali je moguće da ih je više, jer nema listi za magnetnu rezonancu za najveću kuću zdravstva - Univerzitetski klinički centar Srbije.
 
Uglavnom, na MR predgled abdomena trenutno čeka 707 pacijenata, dojki 161, naviše njih čeka pregled glave 2.715, zatim kičmenog stuba - 2.333, pregled male karlice čeka 723, a pregled muskuloskeletnog sistema 321 pacijent, piše Telegraf.rs.
 
Koliko oni čekaju, zavisi od ustanove do ustanove i vrste pregleda, odnosno koji deo se snima.
 
U Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici pacijenti koji su za pregled kičmenog stuba na listu stavljeni u novembru prošle godine, na red će doći u martu ove godine. Četvrtog januara ove godine zakazani su pacijenti za 13. april, a ima onih koji su 6. januara zakazani za 25. maj. U istoj ustanovi na pregled male karlice se čeka od mesec do pet meseci a na pregled glave su ovih dana stizali oni koji su zakazani u oktobru i novembru prošle godine. U januaru su se zakazivali i na ovaj pregled pacijenti za april i maj, dok na MR dojke čeka do dva meseca.
 
Na MR glave u Opštoj bolnici Subotica čeka šest pacijenata, i svi su oni zakazani ove godine za februar ili mart. Jedan pacijent za MR kičmenog stuba na listu je stavljen 20. januara a pregled će imati 5. aprila.
 
U Kliničkom centru Vojvodine na MR kičmenog stuba čeka 826 pacijenata. Oni koji su na listu dospeli u septembru 2021. godine, doći će na red sledeće sedmice, međutim, ima i jedan koji je zakazan 27. decembra za 20. novembar ove godine, a drugi 3. februara ove za 27. januar 2023. godine.
 
U ovoj ustanovi pregled glave čeka 1149 pacijenata, i svi pacijenti koji su u toku januara ove godine stavljeni na listu, biće na pregledu sledeće godine. Pregled dojke čeka 10 njih, i njima je pregled zakazan za dva, najviše tri meseca.
 
U Kragujevcu na pregled kičmenog stuba čeka 357 pacijenata. Među njima ima onih koji su u maju prošle godine zakazani za mart ove godine, zatim u septembru prošle tek za novembar ove godine. Pregled glave u ovoj ustanovi čeka 230 pacijenata, i prema trenutnim podacima, poslednji zakazani termin je 24. avgust ove godine. Taj pacijent je ovaj termin dobio 13. oktobra prošle godine.
 
U Opštoj bolnici u Užicu je četvoro pacijenata na listu za MR glave stavljeno 2. jula 2020. godine za 11. jul 2022. godine. Dakle, čekaće i više od dve godine. Ima pacijenata koji su na listu stavljeni u septembru 2019. a očekivano vreme prijema na pregled je februar ove godine. Deset pacijenata za MR abdomena zakazano je u maju i junu prošle za april i maj ove godine.
 
Svetliji primer je Opšta bolnica u Novom Pazaru. Na listi za MR glave 41 pacijent, i svi su zakazani krajem prošle i početkom ove godine za februar, mart i april ove godine. Isto je i sa MR kičmenog stuba.
 
U Opštoj bolnici u Kraljevu su pacijenti za MR glave u julu, avgustu i septembru prošle godine zakazivani za februar ove, a u novembru za maj. Pacijenti kojima je potreban MR kičmenog stuba a koji su na listu stavljeni u decembru 2021. biće pregledani u junu ove godine.
 
U Specijalnoj bolnici za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava" 627 pacijenata čeka na MR glave. Među njima ima onih koji su na listu stavljani od jula do kraja prošle godine za februar, mart i april ove, ali ima i onih koji su u januaru ove godine zakazivani za oktobar i novembar, takođe, ove godine. U ovoj ustanovi na MR kičmenog stuba čeka 318 pacijenata.
 
Na VMA pregled glave čeka 22 pacijenata, i u proseku od dva do pet meseci. MR abdomena čeka 12 pacijenata i svi su zakazivani u decembru prošle ili u januaru ove godine za februar, mart i april ove. MR kičmenog stuba u ovoj ustanovi čeka 31 pacijent, upisani su na listu u decembru 2021. ili januaru ove godine a očekivani prijem im je od februara do maja ove godine.
  • Ivan

    07.02.2022 08:56
    Ne lipši magarče, do zelene...
    Kod pacijenata kojima treba MR je i 3 meseca čekanja previše... Plaćaš svaki mesec, ili si plaćao ceo radni vek zdravstveno osiguranje, da bi te to isto zdravstvo svojim nečinjenjem ubilo. Naravno uvek je izgovor da smo neodgovorni kao pacijenti i sami smo krivi zato što smo zakasnili da krenemo sa lečenjem... Nije ni čudo da smo "evropski tigar" po broju preminulih.
  • KirkaYU

    07.02.2022 07:46
    ---
    Moja majka je čekala MRI vratne kičme šest meseci. Više ne čeka, otišla je sa liste čekanja...
  • Станко

    07.02.2022 07:36
    Ха ха коментар
    Бар ћемо чекајући на ред гледати Премијер лигу са једним нашим клибом.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.