Bivši radnici fabrike Zastava kamioni zapretili da će upasti u zgradu gradske uprave

Bivši radnici kragujevačke fabrike Zastava kamioni zapretili su da će, ukoliko nadležni ne reše njihove zahteve, 21. februara ući u zgradu gradske uprave i tu čekati odgovore.
Bivši radnici fabrike Zastava kamioni zapretili da će upasti u zgradu gradske uprave
Foto: 021.rs
Radnici ovog preduzeća su i danas protestovali zbog neizmirenih zarada. Oko 370 radnika potražuje 160 miliona dinara, o čemu postoje sudska rešenja, a dug je nastao od 2014. do 2018. godine.
Predstavnik Štrajkačkog odbora Milojko Popović je posle današnjeg protesta rekao agenciji Beta da su u razgovoru sa zamenikom gradonačelnika Ivicom Momčilovićem dobili obaveštenje da Grad nema pravni osnov da im ispuni zahtev i ustupi fabrički magacin na koji je stavio hipoteku, kako bi naplatili potraživanja.
Dodao je da je Momčilović rekao da su obavestili Ministarstvo privrede o problemu "kamiondžija", ali da nisu dobili nikakvo obaveštenje.
 
"Iako smo se nedavno obratili i predsedniku države i premijerki, nismo dobili nikakav odgovor na naše pitanje po kom je zakonu Ministarstvo privrede 2018. prekinulo sudsko izvršenje po našim presudama za zarade i fabrika uvedena u stečaj, formirano novo preduzeće Zastava tervo, a radnici ostali bez zarada", rekao je Popović.
 
On je kazao da su predstavnicima Grada dali još vremena da nađu rešenje.
 
"Imaju dve nedelje da nas obaveste kako će nam se namiriti potraživanja. U protivnom, rekli smo Momčiloviću, upašćemo 21. februara u zgradu gradske uprave i ostati sve dok ne dobijemo odgovore", rekao je Popović.
 
On je rekao da su radnici i danas hteli da uđu u zgradu gradske uprave.
 
"Spremni smo za razgovore u Ministarstvu privrede, sa svima, kako bi se našlo rešenje za isplatu naših potraživanja. Nećemo dozvoliti da nas više zavlače. Znamo da idu izbori i da će nam verovatno samo isplatiti po 50.000 dinara koje su obećali još u decembru", rekao je Popović.
 
On je naglasio da namera učesnika protesta nije da ruše vlast, niti je to politički skup, nego radnici samo traže ono što im pripada, a što su im, kako je rekao, protivzakonito uzeli.
 
Popović je istakao da bivši radnici imaju pravosnažne sudske presude te je situaciju uporedio sa slučajem tenisera Novaka Đokovića u Australiji koji su čelnici Srbije kritikovali, naglašavajući da odluka ministra ne može da bude starija od sudske.
 
"I u našem slučaju je tako. Sud je presudio u našu korist, a onda je državni sekretar pokrenuo stečaj, kao i realizaciju izvršenja po sudskim presudama i mi smo ostali bez zarada", objasnio je Popović.
  • 9

    07.02.2022 17:01
    KAKO GLASAJU
    tako i isplaćuju. Dug je nastao za prethodnog gradonačelnika nek njemu pokucaju na vrata i malo mu objasne o zlatnom dobu i namire dugovanja. Ako nema on daće mu tatko nek rasproda kućicu u BG u kojoj živi pa nek pomogne sinčiću.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.