EU: Srbija slobodna da sklopi sporazum s Kinom, ali pri ulasku u EU mora ga napustiti

Srbija je slobodna da sklapa trgovinske sporazume s drugim zemljama ili organizacijama pre nego što uđe u EU.
EU: Srbija slobodna da sklopi sporazum s Kinom, ali pri ulasku u EU mora ga napustiti
Foto: 021.rs
To je danas za Betu izjavio portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano i dodao da je uslov da to ne ide nauštrb odredbi Sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija".
Osvrćući se na najavu Sporazuma o slobodnoj trgovini Srebija-Kina, Stano je dodao da "u sklopu pregovora o članstvu u EU, Srbija ima obavezu da se povuče iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini na dan ulaska u članstvo Unije".
Srpski predsednik Aleksandar Vučić je posle razgovora s kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu izjavio da takav sporazum treba da bude potpisan do kraja godine, naglasivši da će to osetno uvećati trgovinsku razmenu Srbije i Kine i dodatno privući inostrane investitore u Srbiju.
 
Portparol u EK Stano je takođe ukazao na to da je "EU najvažniji trgovinski i investicioni partner Srbije".
 
Srbija je, prema rečima Stana, "u 2020. godini 61 odsto svoje trgovine imala s Evropskom unijom, uz veoma povoljnu dinamiku rasta, dok je udeo Kine u spoljnotrgovinskoj razmeni iznosio osam odsto".
 
Kad su u pitanju direktne inostrane investicije (FDI) u Srbiju, udeo kompanija iz EU je bio 69 odsto, dok su direktne investicije iz Kine iznosile 3,5 odsto, istakao je portparol u EK.
  • BDP Kine 24 triliona

    10.02.2022 00:47
    BDP EU 10 triliona
    Kina ima godisnji BDP 24 triliona evra, cela EU ima godisnji BDP 10 triliona evra. Kad bolje razmislim, ako je uslov odreci Kine za ulazak u EU, Ok, ulaziti necemo.
  • milicica

    09.02.2022 23:44
    znaci
    Napustice na kukovo leto.Ajd uzdravlju.
  • Godo

    09.02.2022 22:21
    Pamet
    Svaki sporazum sa Kinom je pozitivan, treba biti prijatelj sa najvećom silom sveta, usvojiti vrednosti tog sveta jer je to budućnost. Evropsku uniju iskoristiti dok god imamo koristi, ali iskreno ne donose ništa dobro, čisto štampanje novca i masovna hipokrizija i dekadencija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija