Jovanović o stelt omikronu: Brzi testovi češće "lažu", ne očekujem šesti talas epidemije

Virusolog i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu Tanja Jovanović rekla je danas da je primećeno da ima nešto više lažno negativnih antigenskih testova u slučaju nove stelt omikron varijante.
Jovanović o stelt omikronu: Brzi testovi češće "lažu", ne očekujem šesti talas epidemije
Foto: 021.rs

On napominje da je došlo do promena u onoj strukturi koja se nalazi u testovima za dokazivanje virusnog antigena.

"Posle toga se obavlja PCR tesitranje kod svih pacijenata koji zadovoljavaju definiciju slučaja, a na antigenskom su negativni. PCR je zadržao svoju specifičnost i predstavlja zlatni standard za dijagnostiku", objašnjava ona za RTS.

Jovanović navodi i da je u Srbiji trenutno omikron zastupljen u više od 90 odsto, a delta u manje od 10.
 
"Što se tiče subvarijante, ne mogu sad da pretpostavim koji je to procenat, ali s obzirom na to da se brzo širi, očekujem da će i ova varijanta uskoro da dostigne odgovarajući procenat - ne da postane dominantna, ali je potrebno neko vreme da zauzme značajnu poziciju u epidemiji", navodi ona.
 
Ipak, istakla je da ne očekuje novi, šesti talas epidemije, jer se kod stelta ne radi o novoj varijanti virusa, već o podvarijanti omikron soja.
 
Objašnjava da se podvarijante razlikuju u dvadesetak mutacija i da pružaju "unakrsnu imunost", odnosno pružaju zaštitu ljudima koji su već bili inficirani originalnom varijantom omikrona.
 
"U tom smislu ne očekujemo da će doći do dramatičnog povećanja broja inficiranih osoba", kaže Jovanović.
 
Ono što je značajno, kako napominje, mada ima malo podataka, jeste da stelt ne daje težu kliničku sliku, ali se brže širi, jer ima veću infektivnost. Apeluje na poštovanje mera i na vakcinaciju, iako je, kako kaže, omikron probio vakcinalni imunitet, ali ne potpuno.
 
To znači, kako je objasnila, da se možete zaraziti, ali se neće razviti teža klinička slika, koja zahteva hospitalizaciju. Upitana da li nove mutacije ukazuju na kraj epidemije, ističe da virus ne odustaje, i očekuje da će broj inficiranih još neko vreme da se održava na nešto većem nivou.
  • Zoran

    09.02.2022 23:38
    Ono što smo mi učili na medicinskom fakultetu o virusima, epidemijama, takvu epidemiju mi nemamo, imamo veoma čudnu koja traje 2 godine i 1 mesec a do sada smo već trebali imati manje od 2000 pozitivnih a sada imamo 13.000-14.000.


    Epidemija je dostigla vrhunac odavno, podvarijente sojeva ovakvom brzinom je zaista virusološki čudno, inače virusi mutiraju na svaka 4 meseca a ne na svaka 14dana.

  • Zoran

    09.02.2022 19:19
    Od kada postoji pandemija samo je kod španske groznice bilo 1 talas jak, drugi talas jači od prvog talasa I treći talas slabiji. Pandemija Covid-19 nije po ničemu slična sa španskom groznicom niti sa gripom 1918godine.


    Pandmija Covid-19 se vrlo čudno ponaša.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.