Kako je Meštrovićeva skulptura iz Narodnog muzeja završila u BIA?

Da se nije pojavio snimak posete Aleksandra Vučića Bezbednosno-informativnoj agenciji, ne bi se znalo da se statua "Miloš Obilić" Ivana Meštrovića nalazi u holu zgrade.
U tome, međutim, nema ničeg spornog jer je ustupanje umetničkih dela drugim institucijama regulisano zakonom.
Ministarstvo kulture Srbije potvrdilo je navode opozicione Stranke slobode i pravde, da se statua "Miloš Obilić", vajara Ivana Meštrovića, nalazi u zgradi Bezbednosno-informativne agencije u Beogradu.
Ministarstvo je navelo da je, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, Meštrovićeva skulptura "Miloš Obilić" iz Narodnog muzeja ustupljena Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) na privremeno korišćenje. Ugovorom, potpisanim 15. avgusta 2017. godine, omogućeno je izlaganje skulpture u službenim prostorijama BIA.
 
Odbor Stranke slobode i pravde (SSP) za kulturu prethodno je saopštio da je statua "Miloš Obilić", delo Ivana Meštrovića koje je od Drugog svetskog rata zauzimalo centralno mesto u atrijumu Narodnog muzeja, bez znanja javnosti izmeštena u hol zgrade Bezbednosno-informativne agencije.
 
Ministarstvo kulture u saopštenju nije preciziralo zbog čega je Bezbednosno-informativna agencija, tajna služba u koju zbog prirode njenog posla nije omogućen pristup nezaposlenima, izabrana za izložbeno mesto skulpture "Miloš Obilić".
 
U saopštenju SSP navodi se da bi njena trenutna lokacija ostala nepoznata, da se nedavno u javnosti nije pojavio televizijski snimak predsednika Srbije Aleksandra Vučića prilikom posete BIA na kojem se vidi Meštrovićevo delo.
 
"Zakon propisuje da se kulturno dobro ne može ustupiti na period duži od šest meseci, da mora biti dostupno javnosti, a da njegov primalac mora posedovati uslove za njegovo čuvanje i stručnu osobu koja će brinuti o njoj", saopštio je SSP, dodajući da su smeštanjem u BIA-u ti uslovi prekršeni.
 
 
FOTO: Vikipedija 
Ministarstvo kulture i informisanja demantovalo je tvrdnje SSP-a.
 
Navode da kriterijum ustupanja od šest meseci ne važi u ovom slučaju, jer se ne radi o međunarodnoj kulturnoj saradnji ili drugoj značajnoj povremenoj izložbi, već o privremenoj dugoročnoj pozajmici između dve državne institucije koja je definisana ugovorom.
 
"Svakako, svaka pozajmica kulturnih dobara, po bilo kom osnovu, ne ograničava niti uskraćuje dostupnost kulturnog dobra javnosti, polazeći od slojevitih i povezanih aktivnosti u obavljanju muzejske delatnosti", objasnilo je Ministarstvo.
 
Ministarstvo ističe i da stručno lice Narodnog muzeja redovno obilazi i proverava stanje eksponata, da se on nalazi u adekvatnim uslovima, te da je kulturno dobro Miloš Obilić privremeno smešteno u zgradi koja je obezbeđena najvišim stepenom zaštite.
 
Da Meštrovićeva skulptura Miloš Obilić jeste preneta u zgradu BIA, potvrđuje viši kustos Zbirke jugoslovenske skulpture Narodnog muzeja Lidija Ham. Objašnjava da je "preneta u vreme rekonstrukcije zgrade Muzeja", zato što zbog gabarita nisu mogli da je čuvaju u njihovom depou.
 
Skulptura nije vraćena u Muzej nakon rekonstrukcije zgrade, zato što se nije uklapala u novu postavku, o čemu je odlučeno još pre početka rekonstrukcije.
 
Primedbu da je skulptura izmeštena bez znanja javnosti Lidija Ham smatra nelogičnom, zato što je, kako kaže, svuda u svetu, pa i kod nas, otkako postoje muzeji, uobičajena praksa da se umetnička dela pozajmljuju ili daju na dugoročno korišćenje drugim muzejima ili državnim i javnim institucijama.
 
Takođe smatra neosnovanim i druge primedbe SSP-a, zato što je skulptura u holu zgrade BIA, dakle u javnom prostoru u kome su uslovi za bronzanu skulpturu adekvatni, i isti su, ako ne i bolji, nego što su bili u atrijumu Narodnog muzeja u kome se skulptura nalazila pre preseljenja. Napominje da je Meštrovićevo delo pod stalnim i redovnim nadzorom kustosa Narodnog muzeja.
 
Po Zakonu o muzejskoj delatnosti iz 2021. godine, član 65, "muzeji mogu poveriti muzejske predmete na privremeno čuvanje ili izlaganje drugim muzejima, ustanovama ili drugim pravnim licima“, mogu ih poveriti na dugoročnu pozajmicu, a način i uslovi te pozajmice "uređuju se aktima muzeja.".
 
"Izlaganje skulpture Miloša Obilića nije bilo planirano u okviru nove stalne postavke Narodnog muzeja. Ona je nakon sagledavanja uslova izlaganja privremeno ustupljena Bezbedonosno-informatinoj agenciji. Polazeći od premise da su dobra koja se čuvaju u muzejima vlasništvo svih građana i Republike Srbije neobično je da je važna informacija o privremenom ustupanju jednog kulturnog dobra i njegovom izlaganju u zgradi BIA", komentarišu za Danas u Narodnom muzeju u Beogradu.

Stranka slobode i pravde podsetila je da je vajar Ivan Meštrović delo Miloš Obilić kreirao 1908. godine, za Vidovdanski hram koji je projektovao, ali koji nije izgrađen.

Statuu visoku 2,6 metara i tešku 500 kilograma Meštrović je napravio 1934. godine po narudžbini kralja Aleksandra I Karađorđevića.

  • ex chapman

    10.02.2022 08:52
    izdaja
    u vrhu drzave
    BIA tajno gaji hrvatsku umetnost
    BLAH :D
  • Marta

    10.02.2022 08:20
    Ha!
    Jedino sto u drugim zemljama nije uobicajena praksa, da ta pozajmljena dela dobiju noge. A kod nas je to postalo normalno.
  • KirkaYU

    10.02.2022 07:41
    ---
    Molim vas da proverite i da nas obavestite da li su Pobednik i Spomenik neznanom junaku i dalje tamo gde su bili, ili da skoknemo do BIA da ih vidimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija