Stefanović: Ponoš nije heroj, vanredno unapređivan za vreme mira, vojska ne misli lepo o njemu

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da ne želi da nipodaštava ulogu nekadašnjeg načelnika Generalštaba Zdravka Ponoša, ali da nema potrebe da ga predstavljaju "kao velikog heroja".
"On je bio oficir u to vreme i to mu je bio posao. Ne nipodaštavam njegovu ulogu, ali da je definišemo, da kažemo jasno šta je bila ta uloga. Da ne pričaju bajke", kazao je Stefanović za Pink.
Ministar je dodao i da ne može Ponoša, koji je predsednički kandidat opozicione liste Ujedinjena Srbija, da zamisli na toj funkciji i izjavio da "vojska ne misli ništa lepo o njemu".
Prema njegovim rečima, Ponoš nije komandovao jedinicom većeg nivoa od voda.
 
"Vod je 30 vojnika. Imali ste komandnu dužnost nad 30 vojnika. Nije upravljao četom, bataljonom, brigadom, nekom združenom formacijom, nekom većom formacijom, taktičkom grupom, divizionom, nema ratno iskustvo", kazao je Stefanović.
 
Prema njegovim navodima, Ponoš je četiri puta vanredno unapređivan, "od kapetana prve klase u čin majora, godinu i po dana ranije, zatim od čina potpukovnika do pukovnika, godinu dana ranije, pa od čina pukovnika do general-majora dve i po godine ranije i od čina general-majora do general-potpukovnika tri godine ranije".
 
"To je skoro sedam godina manje nego što bi redovno oficir napredovao. Bilo bi u redu da se to desilo u ratu, a ne miru", rekao je Stefanović.
  • Bbb

    14.02.2022 08:37
    Www
    Jadna je vojska koja ima lepo misljenje o tebi i Vulinu! Jadni su oficiri koji stoje pored vas i cute!
  • Istina

    13.02.2022 18:51
    Kao aktivan pripadnik vojske garantujem da ju je Ponos svojom reformom unistio i jos uvek ne moze da se oporavi. Na duznost NGS VS dosao je iskljucivo zbog rodbinskih odnosa, nikako znanjem. Ipak, ministar ga kritikuje zato sto je vanredno unapredjivan, a upravo svojim kadrovima daje vanredna unapredjenja, a takvih primera je mnogo. Sve je to isto.
  • Andreas

    12.02.2022 13:07
    Zar se ne sramiš to što izjavljuješ protiv onakvog čoveka koji može biti primer celoj garnituri koja je u vlasti ( a ujedno ti najbliži zemljak). Da si završio (znanjem) iole neki fakultet ,nikad ne bi ni došao u tu stranku. Ponoš je za sve vas pojam; ljudina,kulturan,odmeren,školovan, inteligentan,demokrata,pošten, i ne pripada vama ni po čemu.Ako nisi smeo da rečeš nešto lepo o njemu ,nisi trebao ni ružno izmisliti. Pridružio si se ekipi koja je uništila srpski narod,,ubijala svoj narod zbog različitog mišljenja,osiromašila Srbiju, unazadila, itd ( mislim na 90-2000).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.