FOTO: Na prelazu Preševo zaplenjeni sat od 115.000 evra i "porše"

Na graničnom prelazu Preševo, 9. februara sprečen je pokušaj krijumčarenja luksuznog sata "patek filip" čija je vrednost procenjena na 115.000 evra.
Zadržan je i porše u kojem je putnik pristigao na prelaz. Ovim se ukupna vrednost otkrivenog prekršaja popela na gotovo 30 miliona dinara. 
Ovaj pokušaj krijumčarenja otkriven je kada je u prepodnevnim časovima na izlaz graničnog prelaza Preševo pristigao "porše" nemačkih registarskih oznaka kojim je upravljao makedonski državljanin.
On je putovao u društvu jednog saputnika i obojica su na pitanje da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu odgovorili odrično. Međutim, detaljan pregled za koji su izdvojeni demantovao je njihove tvrdnje.
 
Naime, i na levoj i na desnoj ruci vozača pronađena su dva ručna skupocena sata, "Patek Philippe - Nautilus Herren 5980/1R" i "Rolex GMT Master II 40mm" za koje putnik nije posedovao nikakvu prateću dokumentaciju, iako je reč o robi velike vrednosti. 
 
 
Kako je propustio da robu prijavi na ulasku u Srbiju, ručni sat marke "patek filip" čija je vrednost procenjena na iznos od 115.000 evra, privremeno je zadržan, a kako vrednost robe prelazi jednu trećinu vrednosti prevoznog sredstva koje se koristilo za prevoz robe, privremeno je oduzet i automobil "Porsche 911 Carrera 4S".
 
Nakon sudskog postupka koji se vodio po ubrzanoj proceduri pošto se radi o stranom državljaninu, prekršajni sud u Preševu je doneo prvostepenu presudu kojom je izrečena novčana kazna od 150.000 dinara i zaštitna mera oduzimanja robe (ručnog sata "patek filip" i prevoznog sredstva "porše 911 karera"). 
 
Ukoliko ni posle žalbenog postupka odluka suda ne bude preinačena, i sat i automobil zaplenjeni u prekršaju biće izloženi javnoj prodaji u Carinarnici Niš.
  • NoviS

    10.02.2022 22:08
    Ne shvatam
    ko je procenio vrednost sata!? Carinik? Odokativnom metodom?
    Drugo, sat koji je nosio na ruci, ne mora da prijavi niti da dokazuje poreklo, to je njegova lična stvar...možda je nasledio od pokojnog oca ili dobio za rodjendan od brata, zašto bi dokazivao poreklo računima o kupovini. Ako je sat ukraden, pa po serijskom broju prepoznat na carini, to je drugo...mada, ovako skupoceni satovi se prave u veoma malim serijama, a vlasnici ih pažljivo čuvaju...
  • Carinik

    10.02.2022 21:31
    Covek ide iz Nemacke u skupom automobilu,ima skupu garderobu,telefon,skupoceni nakit,skupoceni sat i mnogo stosta a onda kad je dosao vec kuci nađe se nekakav kreten i oduzme mu sve to.Sad kad taj covek presavije tabak i tuzi carinu,pa vrati auto pa vrati sat pa jos tu nadoda izgubljeno vreme,stres i svasta nesto.E onda na sve to kamata,a kreten koji je to oduzeo i dalje radi kao carinik.
  • Rosa

    10.02.2022 20:01
    Čovek je nosio sat na ruci ili na obe ruke.
    Kakav je to prekršaj???
    Kako će da vas tuži pa da mu vratite sve i obeštetite njegov ukaljan ugled.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.