FOTO: Građani traže trajnu zabranu iskopavanja litijuma: Država nas prodala za šaku dolara

Nekoliko hiljada građana blokiralo je večeras Ulicu kralja Milana u centru Beograda, zahtevajući uvođenje trajne zabrane eksploatacije litijuma i bora na teritoriji cele Srbije pre izbora.
FOTO: Građani traže trajnu zabranu iskopavanja litijuma: Država nas prodala za šaku dolara
Foto: FoNet/AP
Protest je protekao mirno i bez vidljivog prisustva policije, a građani su se okupili na poziv udruženja Kreni-Promeni i Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

Istovremeno je u parku ispred zgrade predsedništva Srbije postavljeno nekoliko šatora, u kojima će, kako je najavljeno, ekološki aktivisti "kampovati" dok njihov zahtev ne bude ispunjen.

Savo Manojlović iz Kreni-Promeni optužio je vlast da želi da raseli stanovnike Jadra i time stvori "ekološke izbeglice".
 
"Ovaj narod ima tešku istoriju izbeglištva, ali njima to nije dovoljno. Žele da stvore ekološke izbeglice, žele da rasele čitave krajeve", kazao je Manojlović.
 
On je pozvao policiju, koja je inače zabranila večerašnji protest, da umesto učesnike skupa, snima kada se u vladi Srbije potpisuju ugovori sa kompanijom Rio Tinto.
 
"Tada nastaje šteta po građana i njihovu imovinu", rekao je Manojlović.
 
Ocenio je da vlast ne shvata da je novembarskim i decembarskim blokadama "napravljena tačka koja kaže da ko god posle izbora dodje na vlast, neće više nikada moći da radi šta hoće".
 
"Oni kažu da su ispunili tri zahteva i da su završili sa nama, a mi kažemo da ne postoji zemlja u kojoj vlast završava sa građanima. Postoji pravilo da samo građani mogu da završe sa svakom vlašću", kazao je Manojlović.
 
Kazao je da je sa meštanima ugroženih sela, okupljenih u Savezu ekoloških organizacija Srbije, usaglašen zahtev za trajnu zabranu eksploatacije litijuma i bora na teritoriji cele zemlje.
 
"Ono što važi za Rio Tinto važiće za sve kompanije a ovi iz vlasti mogu od zemlje da prodaju samo ono što im je dedovina. Srbija pripada svim njenim gradjanima i nije na prodaju. Neće se izvući, ovo će biti tema koja će biti dominantna. Kraj je samo jedan, kada se usvoji zahtev za trajnu zabranu eksploatacije litijuma i bora, to traži narod, to traže naučnici", rekao je Manojlović.
 
Dodao je da će tokom izborne kampanje "dizati" proteste širom Srbije.
 
 
Aktivista udruženja Ne damo Jadar Zlatko Kokanović najavio je radikalizaciju protesta narednog četvrtka ako do tada ne bude usvojen zahtev za trajnu zabranu eksploatacije litijuma i bora.
 
"Vlada je poništila Uredbu o prostornom planu za projekat Jadar ali to ništa ne znači. I danas Rio Tinto kupuje u dolini Jadra. Danas su džipovi u pratnji policije išli u polje da obilaze bušotine. To nam sve smrdi na laž i prevaru", dodao je Kokanović.
 
Pozvao je političke partije i ekološke organizacije da narednog četvrtka dođu na protest ispred predsedništva Srbije.
 
"Dođite ovde narednog četvrtka u 19 časova da kažemo 'ne' korupciji. Nastavljamo sa kampovanjem do ispunjenja zahteva da niko više nikada neće moći da ekpsloatiše litijum i bor u Srbiji i da mi možemo da se vratimo svojim životima", kazao je Kokanović.
 
Učesnici protesta su posle obraćanja krenuli u šetnju do Vlade Srbije, a centralne gradske ulice bile su zatvorene za saobraćaj tokom prolaska kolone.
  • Pogresno postavljeni

    11.02.2022 17:06
    Potpuno pogresno su bili postavljeni zahtevi ekoloskih protesta jer se nije trazila obustava iskopavanja litijuma vec se fokus stavio na Rio Tinto i Jadar. Vucic ih je usvojio i poentirao kao i uvek na sopstvenoj svinjariji.Sad mirno cekaju izbore i nastavljaju gde su stali. Treba se boriti ali otupila se ostrica protesta bez da se nesto ucinilo. Opasne su ovo stetocine, a i od velike zarade se ne odustaje lako
  • .

    11.02.2022 14:19
    .
    Ne samo da nas je prodao, nego nas pred svetskim mocnicima predstavlja kao da smo poslednji jadnici kojima je preostalo još jedino da budemo pokorne jeftine sluge nekih svetskih kompanija. Ponizio je sopstveni narod zarad svoje vlasti i bogacenja svojih poslušnika.
  • agatoni,aga,akademik

    11.02.2022 13:36
    nemanja
    bi bio idealan za oberštrumfirera , mi smo krivi što su nas ubijali ccc. Pa kakvo dno , debil moraš biti i to napisati !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija