Oko 240.000 penzionera prima stranu penziju, najviše njih iz Nemačke, Austrije i Hrvatske

Oko 240.000 penzionera u Srbiji, od ukupno 1,6 miliona, dobija penzioni ček u devizama i po tom osnovu se godišnje isplati oko 750 miliona evra.
Oko 240.000 penzionera prima stranu penziju, najviše njih iz Nemačke, Austrije i Hrvatske
Foto: Pixabay
Najviše penzija stiže iz Nemačke, Hrvatske i Austrije i samo iz ove tri države je gotovo 130.000 korisnika, kojima je u 2020. isplaćeno čak 410 miliona evra.
S druge strane, Srbija je van granica naše zemlje poslala oko 62.500 penzija, od kojih je oko 49.000 korisnika sa prebivalištem na teritoriji država na prostoru bivše SFRJ. Najveći broj čekova ide, njih oko 8.000, ide u Nemačku, dok u BiH ide gotovo 21.000. pišu Novosti.
Kako navodi Zoran Panović, direktor Zavoda za socijalno osiguranje, Srbija trenutno ima zaključena 32 sporazuma kojima su uglavnom obuhvaćene oblasti penzijskog i invalidskog, zdravstvenog, osiguranja za slučaj nezaposlenosti i porodičnih davanja. U toku su pregovori za zaključivanje sporazuma sa Tunisom, Azerbejdžanom, Ukrajinom i Australijom, kao i pregovori za izmenu postojeće Konvencije sa Poljskom.
 
"Poslednji sporazum koji smo potpisali je sa Kvebekom. Do sada smo imali dokument sa Kanadom iz 2019. koji obuhvata samo penzijsko osiguranje, ali on nije obuhvatao Kvebek, u kome takođe postoji brojna naša emigracija. Ova pokrajina po njihovom zakonodavstvu ima pravo da zaključuje međunarodne sporazume, pa smo posle nekoliko godina pregovora uspeli da 2. februara potpišemo sveobuhvatni sporazum", kaže Panović.
 
Najnoviji potpisani dokument naše države i Kvebeka obuhvata ne samo oblast isplate penzija, već će omogućiti i sabiranje staža iz obe države, ali i zdravstveno osiguranje, povrede na radu i profesionalna oboljenja.
 
"Sporazum je širi od onog koji imamo sa Kanadom. Sada zaposleni, ali i članovi njihovih porodica imaju pravo da se leče o trošku tamošnjeg zdravstvenog osiguranja, a takođe imaju pravo na davanje kada su u pitanju povrede na radu i profesionalna oboljenja. I studenti iz Kvebeka koji se školuju u Srbiji, kao i naši koji su na tamošnjim fakultetima mogu da se leče o trošku fonda", kaže Panović.
 
Panović naglašava da je većina sporazuma koje naša država potpisuje reguliše penziono i zdravstveno osiguranje, dok se sa dalekim zemljama potpisuju samo dokumenti koji omogućavaju priznavanje staža. Takvi su, primera radi, oni sa Kinom i Kanadom.
 
"Pripremljeni su dvojezični formulari, na srpskom i francuskom, koje zainteresovani mogu da dobiju kod službenika u RFZO i PIO. Njihovo je samo da podnesu zahtev i obezbede dokaze. Komunikacija službenim putem mnogo je lakša za korisnika, nemaju potrebe da putuju u te zemlje u kojima su ostvarili staž ili da im pišu, već za njih sve to rade službenici fondova", kaže on.
 
Sporazum sa Rusijom je, prema Panovićevim rečima, bio pun pogodak, pošto je stiglo već nekoliko hiljada zahteva.
 
"Dobra stvar je što on uzima u obzir i godine staža ostvarene pre potpisivanja sporazuma. Veliko interesovanje je i za priznavanje staža ostvarenog u Kanadi, oko 1.000, a u poslednje vreme i sa Turskom. Sa druge strane, u velikoj državi kakva je Kina imamo tek nekoliko molbi za ostvarivanje penzije."
 
Isplata uglavnom u evrima
 
Penzije se iz Srbije trenutno isplaćuju u 35 država od kojih sa 30 država po osnovu postojanja sporazuma o socijalnom osiguranju, a u pet po osnovu reciprociteta. Novac stiže u konvertibilnim valutama, u države Evropske unije u evrima, kao i u države na prostoru bivše SFRJ, dok u pojedine države i u drugim konvertibilnim valutama, kao što su švajcarski franak, kanadski, australijski i američki dolar, britanska funta, švedska kruna.
  • Petar

    13.02.2022 19:42
    A zivotni vek?
    Nedavno je bila vest u medijma da je sada prosecni zvotni vek muskarca u Srbiji 69,5 godina. Ako ima srece da mu je sva papirologija u redu, prosecan muskarac ce u Srbiji dobijati penziju manje od cetiri godine.
  • Ma

    13.02.2022 13:39
    Bravo
    Sada jos SAMO da smislite nacin KAKO da ih oporezujete
  • Nikola

    13.02.2022 11:17
    Куп је битан @ Da bi imao penziju, osnovni preduslov je da si ziv. Zivi smo zahvaljujuci Rusiji i Kini. Oni koji tako ne misle nikada ovde nece biti vlast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.