BIRODI: Deset meseci u Srbiji bez sekunde negativnog izveštavanja o Rusiji i Kini

Od decembra 2020. do kraja novembra 2021. godine u centralnim dnevnicima televizija sa nacionalnim pokrivanjem o vlastima Kine i Rusije nije bilo nijedne negativne sekunde izveštavanja.
To je saopštio Biro za društvena istraživanja (BIRODI), a u pitanju su televizije RTS, Pink, Prva, Hepi, B92.
U saopštenju BIRODI je ocenio da su takvim načinom izveštavanja o Kini i Rusiji navedene televizije ugrozile pravo na obaveštenost garantovano Ustavom Srbije, a da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) saučesnik u medijskoj uskraćenosti građana Srbije jer ne koristi zakonska ovlašćenja da spreči jednostrano informisanje.
"Od ukupno 1:16:03, kineski funkcioneri, uključujući i predstavnike ambasade Kine u Srbiji su pozitivno predstavljeni u okviru 1:03:27 (83,4 odsto) pozitivnog vremena. Ostalo vreme kineski akteri su bili neutralno konotirani, odnosno bez negativnog vremena", pokazao je monitoring.
 
Takođe, reklamno predstavljanje bilo je konstatovano u slučaju ruskih funkcionera i predstavnika ruske ambasade u Srbiji, tako da su od zbirno 1:45:38, ruski akteri bili predstavljeni 1:34:39, odnosno 89,6 odsto, dok su u preostalom vremenu analize bili neutralno konotirani u prilozima.
 
"Za razliku od Kine i Rusije, Evropska unija (EU) je tokom perioda monitoringa bila predstavljena značajno više 5:06:03 od Kine i Rusije. Naime, EU je bila 3/4 vremena neutralno predstavljena, dok je svaki peti sekund o EU (1:00:43) bio pozitivno konotiran. Negativno vreme o EU je trajalo 0:20:57, odnosno 6,8 odsto", pokazao je monitoring.
 
Takođe je utvređeno je da se najviše negativnih izveštaja odnosilo na SAD, a kako je precizirano u okviru petine posmatranog vremena (0:53:09) američki funkcioneri i predstavnici ambasade SAD u Beogradu bili su predstavljeni negativno, skoro dve trećine vremena bilo je neutralno, a samo tokom šestine vremenskog perioda izveštaji su bili pozitivni.
  • Rkekoke

    13.02.2022 16:38
    Hmmm
    Da li cemo docekati da BIRODI analizira npr N1, NovaS i jos neke. Tesko zna se odakle im kaplje lova.
  • BoeserWolf

    13.02.2022 15:03
    @Sta je tu tacno
    ne vredi pricati to naciji koja ne ume da razmislja kriticki, niti je funkcionalno pismena. deca komunista kojima je sloba isprao mozak.
    najveca greska Srba je odbijanje americke pomoci 90tih i okretanje Rusiji.
    Ameri za razliku od nas pamte takve izdaje.

    Kad Hrvati krenu da pricaju kako su im Rusi slali oružje 90tih, ove rusofilske gnjide izdajnicke ospice dobiju. vole Rusiju vise od svoje zemlje, a nista ne znaju o toj Rusiji. Pamcenje im svakako ne doseze dalje od 1999.
    Ko ce se setiti san stefanskog mira, drugog svetskog rata, posleratnih godina, 90tih itd.
    Jedini put kad su Rusi bili prijatelji je bilo za vreme Nikolaja II kad nas je podržao u prvom S.R.

    Ko god se lozi na Rusiju, nije ni Srbin ni patriota.
  • Драган

    13.02.2022 14:37
    epazdanebi@sbb.rs
    Објективно стање ствари је такво, па нећемо негативно причати о доказаним пријатељима а позитивно причати о онима који су нас кршећи све норме и права крвнички бомбардовали 78 дана и убијали нам децу, засипали уранијумом, економски сатирали и уништавали, разорили привреду и инфраструктуру, сатанизовали где год су стигли и причали гомиле лажи и подлих измишљотина?
    А западна средства су пуна лажи о Кини и Русији, и немају ни секунде истине о њима.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija