Danas je Svetski dan radija

Svetski dan radija obeležava se 13. februara širom sveta.
Danas je Svetski dan radija
Foto: 021.rs
Unesko je proglasio ovaj dan da bi promovisao radio i sve mogućnosti koje pruža.
 
Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama.
Svetski dan radija je Unesko utvrdio 2011. godine i to baš zato što je 13. februara 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN.
 
Radio je još uvek najdinamičniji, najbrži i najinteraktivniji medij koji postoji, koji se adaptira promenama u 21. veku i nudi nove načine interakcije i uključivanja.

Radio koristi oko 95% svetskog stanovništva jer tehnologija koju zahteva je pristupačnija i jednostavnija, pa radio prenosi mogu dosegnuti i do najudaljenijih zajednica. Prema istraživanjima čak 75% domaćinstava u zemljama u razvoju poseduje bar jedan radio prijemnik.

Giljermo Markoni se smatra "ocem radija" jer je 1896. godine obavio prvi radio prenos, međutim on nije slao glas već radio signale. Prvi eksperimenti sa prenosom glasa su počeli tek posle 1900. godine.

Markoni je 1909. godine dobio Nobelovu nagradu za "doprinos u razvoju bežičnih tehnologija".

Doprinos Nikole Tesle razvoju radija je malo poznat jer se do 1943. godine smatralo da su njegovi nacrti za dizajn radija ustvari kopija Markonijevih. Međutim dokazano je da je on još 1892. godine napravio stvorio nacrt za prvi radio.

Teme

radio
  • Pmila ns

    13.02.2022 21:46
    Srecno
    Dragi prijatelji, srecan vam dan radija najlepsi nacin komunikacije+gramofon. Trajali nam kako ste i poceli. Srecni bili.
  • Mladen

    13.02.2022 12:49
    Iako nije otkrio radio-talase, naš Nidžo Tesla je svojim izumima najzaslužniji za razvoj radio-tehnike koja je kasnije dovela do razvoja televizije, satelitskih komunikacija, mobilnih telefona, interneta ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija