Sve manje penzionera, da li je vreme za promenu formule za računanje penzija?

Broj penzionera u Srbiji smanjuje se godišnje 1,5 odsto od 2019. godine zbog čega će rashodi za penzije u budžetu biti manji od planiranih.
Sve manje penzionera, da li je vreme za promenu formule za računanje penzija?
Foto: Pixabay
U odnosu na kraj 2019. i početak pandemije, penziju iz PIO fonda prima 46.000 manje najstarijih građana. 
Prema statističim podacima PIO fonda, na kraju prošle 2021. imali smo 30.000 penzionera manje u odnosu na decembar 2020, s tim da ovaj broj nije konačan jer je poslednji poznat podatak novembar 2021. U kovid godini, 2020. broj korisnika penzija smanjio se za 16.000 u odnosu na kraj 2019. 
Prema analizi Fiskalnog saveta, koju prenosi Nova ekonomija, rashodi za penzije povećani su u 2022. za 5,5 odsto u skladu sa indeksacijom penzija "švajcarskom" formulom (uz dodatno povećanje transfera PIO fondu iz republičkog budžeta za isplatu jednokratne pomoći od 20.000 dinara svim penzionerima). 
 
Međutim, prilikom izrade budžeta pretpostavljeno je da će broj penzionera u 2022. biti nepromenjen u odnosu na 2021. što se gotovo sigurno neće desiti, ocenjuje Savet i očekuje da će se trend smanjenja iz 2020. i 2021. nastaviti. 
 
"Zbog smanjenja broja penzionera (koje budžet ne predviđa) očekujemo da će rashodi za penzije u 2022. biti oko 80 miliona evra manji od onih koji su planirani budžetom", navodi Savet.
 
"Švajcarska" formula pokazala se tokom zdravstvene krize kao superiorna za indeksaciju penzija, ali možda postoji prostor i za njena manja unapređenja. 
 
Penzije su tokom 2020. i 2021. kumulativno povećane na osnovu "švajcarske" formule za 11,6 odsto (realno za 5,6 odsto). To je održivo i objektivno povećanje penzija koje približno odgovara ostvarenoj kumulativnoj stopi privrednog rasta u istom periodu. 
 
U 2022. "švajcarska" formula, međutim, definiše rast penzija od 5,5 odsto koji će biti nešto manji od očekivanog nominalnog rasta BDP-a. Razlog zbog kog će povećanje penzija privremeno kaskati za privrednim rastom u 2022. je to što se presek za računanje "švajcarske" formule pravi u junu, a do relativno snažnog ubrzanja inflacije došlo je tek nakon tog preseka, od avgusta. 
 
U dužem roku penzioneri ipak neće biti oštećeni jer će poslednje ubrzanje inflacije biti ugrađeno u indeksaciju penzija u 2023. koja bi lako mogla da iznosi oko osam odsto (pa će rast penzija u 2023. verovatno biti nešto brži od privrednog rasta). 
 
Savet ukazuje da je uz ažuriranje inflacije, druga mana "švajcarske" formule što nije mogla da obuhvati to što je tokom 2020. i 2021. došlo do vanrednog smanjenja broja penzionera. Broj penzionera u 2022. najverovatnije će biti oko tri odsto manji nego u 2019. i za toliko će biti smanjeni i državni izdaci za penzije. 
 
"Uzimajući sve u obzir, ocenjujemo da postoje određeni ekonomski argumenti za manju modifikaciju 'švajcarske' formule", navodi Savet i dalje ističe  da se ovom procesu (ako je uopšte potreban) pristupi veoma oprezno jer su penzije najosetljiviji deo javnih finansija i svaka eventualna promena njihove sadašnje indeksacije (koja je suštinski nesporno dobra) morala bi da usledi tek nakon opsežnih i pažljivih analiza.
  • Naše Ime

    16.02.2022 08:43
    Obračun
    Švajcarska formula je dobra.
    Samo, iz navrdrnih razloga ne valja.
    Kasni čitavu godinu ili više kako je već objašnjeno pa penzije ne dostižu 50% plata.
    Plate povećate u januaru ove godine, a penzije po tom podatku tek iduće.
    Mnogi to ne dožive.
    Trebalo bi da se penzije povećavaju "avansno" prema planiranim ekonomskim kretanjima pa posle, na kraju godine, prema konačnim podacima, odrede uz eventualni povraćaj ili dodatak.
    Privredni rast se ne dešava 31. decembra već uplate u pio fond rastu tokom cele godine.
    I, na kraju, do kada penzioneri da "nose" smanjenje opterećenja na privredu.
    Pozz
  • Nula

    15.02.2022 14:25
    @Hronoloski
    Dozvolite da primetim da po vašem kriterijumu ukupan broj država u Evropi koje su "zdrave" i imaju "zdravu ekonomiju" je 0 (nula).
  • Djekson

    15.02.2022 10:48
    Penzija
    Cemu Sekiracija
    Glasajte za Djilasove Senke
    Ponoša Vladetu Mariniku
    I imacemo Penzionere kolko ti Volja
    To je ta Formula
    Od 270 Fabrika koliko ih je ova Vlast Otvorila
    Djilas da to Pozatvara
    Imacemo Penzionere na Tone

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija