Protest vaspitača, traže povećanje plata

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja protestovao je ispred Ministarstva prosvete.
Protest vaspitača, traže povećanje plata
Foto: FoNet

Oni traže da prosek plata u predškolskim ustanovama bude za 15 odsto veći ili da se izmeni Uredba za obračun zarada iz 2012. godine, prema kojoj kuvari u vrtićima imaju minimalnu zaradu.

Predsednica tog sindikata Bosiljka Jovanović rekla je da je hrana za decu izuzetno važna i dodala da je najviša zarada u predškolskim ustanovama 66.000 dinara.
 
Navela je da su od resornog ministarstva i Vlade tražili da "uvaže predškolce i da vaspitače izdvoje po ugledu na medicinske sestre".
"Nisu nam izašli u susret. Ne želimo da manipulišu o broju zaraženih, želimo pauzu", rekla je Jovanovićeva i upitala šta će se dogoditi kada, kaže, više niko ne bude hteo da radi u predškolskim ustanovama.
 
Među zahtevima je i da se izvrši ekvivalencija zvanja u master diplomu doškolovanim vaspitačima do 2013. godine, na Pedagoškom fakultetu u Užicu.
 
Kako je rekla, inspekcija je usaglasila da na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, Pedagoškom u Jagodini i Užicu, studentski programi nisu u skladu sa Bolonjom. Jovanovićeva ističe da su to pitanje rešila dva fakulteta, ali ne i užički.
 
Prema njenim rečima, u više od 12 opština, gde postoji sindikalna organizacija, nisu uvaženi doškolovani sindikalci i nije im priznata zarada.
 
Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo: "Doškolovana za isti stepen?", "U prosveti smo, ali za vas nismo!", "Viša škola + 34 ispita + diplomski rad za vas je ništa?!".
  • bzzz

    14.02.2022 23:31
    Bravo Zene
    Kad vi stanete staje cela zemlja, samo hrabro i dignute glave, mamuza mi je ceo radni vek provela u radosnom detinjstvu, tamo su zene uvek skrajnute ali se zato u pavla simica uguralo i kuso i repato...
  • Сашка

    14.02.2022 23:15
    Подршка васпитачима!
  • Pitam se

    14.02.2022 22:40
    Pitam
    ..."rekla je Jovanovićeva i upitala šta će se dogoditi kada, kaže, više niko ne bude hteo da radi u predškolskim ustanovama...."
    Pa onda će SNS imati manji priliv članova. Opšte je poznato da se vaspitač u Radosno detinjstvo može zaposliti (pogotov na neodređeno) tek nakon učlanjanja u sektu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.