VIDEO: Završen protest ekoloških aktivista - jednog učesnika auto "nosio" na haubi

Protest ekoloških organizacija završen je danas posle dva sata ispred Palate Srbija, gde su dodeljena odlikovanja povodom Dana državnosti.
VIDEO: Završen protest ekoloških aktivista - jednog učesnika auto "nosio" na haubi
Foto: FoNet
Saobraćaj oko Palate ponovo je uspostavljen.
Vozač automobila koji je na raskrsnici Ulice antifašističke borbe i Bulevara Mihajla Pupina udario jednog demonstranta je uhapšen, rekao je policajac u civilu obraćajući se učesnicima protesta, preneo je N1. Automobil je udario mladića i nekoliko metara ga nosio na haubi, dok su ostali učesnici protesta lupali po vozilu pokušavajući da ga zaustave. Demonstranti su zatim prišli mladiću koji je sa haube automobila pao na kolovoz i on im je rekao da je dobro i da nije ozbiljnije povređen.
Nešto kasnije su još dvojica učesnika protesta policajcu u civilu prijavila da je jedan vozač u crvenoj "dačiji" pokušao da ih udari na trotoaru u Ulici antifašističke borbe.
 
Demonstranti su rekli da su se tokom protesta desila četiri saobraćajna incidenta i negodovali što saobraćajna policija nije obezbeđivala skup. Na samom kraju protesta je zbog toga došlo i do verbalnog sukoba sa policajcima u civilu.
 
Savo Manojlović iz organizacije "Kreni-promeni" pozvao je na smirivanje tenzija i zamolio građane da ne napadaju policajce koji su profesionalno radili svoj posao, i da oni nisu krivi što tokom protesta nije bilo saobraćajne policije, već su za to odgovorni vrh policije i ministar Aleksandar Vulin.
 
Nakon toga je protest i zvanično završen i okupljeni su se razišli.
 
 
Aktivisti ekoloških organizacija danas su oko podneva, iz više pravaca, u manjim grupama blokirali Bulevar Nikole Tesle i Bulevar Mihajla Pupina na Novom Beogradu. Kordon policije ih je sprečavao da priđu Palati Srbija, dok su učesnici protesta u više navrata pokušavali da ih trčanjem zaobiđu, zbog čega je izgledalo kao da jedni i drugi "jure" po parku uz Bulevar Nikole Tesle.
 
Komentarišući tu situaciju, direktor kampanje "Kreni-promeni" Savo Manojlović je rekao da je to "slika buduće Srbije", gde su, kako je istakao, slobodni građani napolju, a "kriminalci zatvoreni" u objektu koji će policija čuvati. U jednom trenutku aktivista Dragan Simović iz Gornjih Nedeljica probio je policijski kordon, a policija ga je zadržala.
 
Demonstranti su reagovali skandiranjem "Uhapsite Vulina", a predstavnik Manojlović je policiji dao rok od 10 minuta da ga puste, inače će demonstranti sa rukama uvis krenuti na kordon. Simović je ubrzo pušten i vraćen među demonstrante. On je za N1 rekao da ih predstavnici vlasti već danima izbegavaju i da je sramota da niko neće da čuje njihovu muku.
 
"Pokušali smo da probijemo blokadu, došli smo ko ljudi, od prošlog četvrtka kampujemo, došli smo im na noge, ja to kao domaćin ne mogu da razumem. Sram ih bilo. Meni kad dođe neko pred kuću, hoću rukav da mu pocepam da uđe, da popijemo kafu, rakiju", kazao je Simović. 
 
Ekološki aktivisti i građani iz okoline Loznice od 10. februara kampuju u šatorima ispred Predsedništva Srbije kako bi izvršili pritisak na vlast da donese zakon o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.
 
Zahtev aktivista je bio da parlament usvoji ovaj zakon pre 15. februara, kada je predviđeno raspuštanje aktuelnog saziva Skupštine Srbije zbog predstojećih izbora, najavljenih za 3. april.
 
Aleksandar Vučić je odbacio 14. februara mogućnost susreta sa ekološkim aktivistima i građanima. On je dodao da je zauzet "ozbiljnim poslovima i sastancima sa uticajnim ljudima" i da nema vremena da se sastaje sa ljudima "koji se politikom bave zbog lične promocije".
 
  • pawlle

    15.02.2022 21:10
    sta je bilo sa vozacem
  • Nemanja

    15.02.2022 20:16
    @@

    Minuse je dobio da avanzujete s podriguše na finiji parizer, klošari.
  • Slucaj

    15.02.2022 20:15
    @Slučaj
    Izvinjavam se zbog prvog komentara koji sam lupila, a nisam stavila pod navodnike. Evo linka, da ne prisvajam tudju slavu. Pogledajte, vas prezzednik uvek ima nesto pametno da izjavi.

    https://m.facebook.com/savskinasip/videos/predsednik-je-opu%C5%A1ten/778586272648521/?refsrc=deprecated&_rdr

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.