Centar za demokratiju: U Srbiji sve više siromašnih

Srbija je zemlja sa izrazitim ekonomskim i socijalnim nejednakostima, siromašnih je sve više, izdvajanja za socijalnu pomoć su sve manja, a naše stanovništvo je među najsiromašnijim u Evropi.
Centar za demokratiju: U Srbiji sve više siromašnih
Foto: Pixabay

Na to je upozorila Fondacija Centar za demokratiju (FCD) povodom Svetskog dana socijalne pravde.

FCD je uputio poruku solidarnosti ugroženim pojedincima i grupama i pozvao državne institucije da omoguće dostojanstven život svim građanima Srbije, na šta se naša država i obavezala nizom međunarodnih dokumenata u oblasti socijalnih prava.

"Prema raspoloživim podacima, oko 450.000 ljudi, odnosno 6,9 odsto stanovnika, živi u apsolutnom siromaštvu, a u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti nalazi se oko dva miliona ili 29,8 odsto građana Srbije", navode u saopštenju.
 
Upozoravaju da su posebno zabrinjavajući podaci o siromaštvu najugroženijih društvenih grupa, stanovništva u ruralnim područjima, nezaposlenih i pripadnika romske populacije.
 
"Srbiji je preko potreban zakonski i strateški okvir koji će adekvatno odgovoriti na preteće siromaštvo i rastuće društvene nejednakosti, pre svega izmene Zakona o socijalnoj zaštiti i donošenje Strategije za iskorenjivanje siromaštva i Strategije socijalne zaštite", ističe FCD.
  • Djekson

    20.02.2022 18:21
    Siromašni
    Zelje vam se Ispunjavaju
    Oteraste Rio Tinto
    Zelite Rudnike da Zatvarate
    Bor Majdanpek
    Termoelektrane
    Pa što sad Kukate
  • Ns

    20.02.2022 14:23
    Ne
    Ove brojke su i vece.Botovi sram vas bilo dece koja su gladna i bolesna.
  • gradjaninX

    20.02.2022 13:51
    Da im se hitno pokaze fotografija zlatnih rezerva iz NBS i da im se ponovi da nisu siromasni posto smo "ekonomski tigar" i da je to nemoguce. Dangubi jedni najobicniji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.