Država više ne subvencioniše smeštaj u privatnim domovima za stare, korisnici morali da se presele

Ove godine nije potpisan sporazum kojim država subvencioniše smeštaj socijalno ugroženih osoba u privatnim domovima za stare.
Država više ne subvencioniše smeštaj u privatnim domovima za stare, korisnici morali da se presele
Foto: Pixabay
Zbog toga je njih oko 50 moralo da bude preseljeno iz privatnih domova, u kojima su do sada bili smešteni, u državne, piše Euronews Srbija
 
Neki od korisnika "imali su sreće" da bar ostanu u istom gradu i da samo promene dom, ali je bilo i onih koji su premešteni u druge gradove - iz Beograda u Niš, iz Subotice u Leskovac.
Predstavnici privatnih ustanova kažu da su odlukom da se ne potpiše okvirni sporazum sa privatnicima oštećeni korisnici, ali i da se "urušava nešto što je dobro postavljeno". 
 
S druge strane, u resornom Ministarstvu za rad i socijalna pitanja kažu da sada ima dovoljno mesta u državnim ustanovama i da zbog toga nije potpisan okvirni ugovor sa privatnicima.
"Svi znamo koliko je teško i naporno da se menjaju navike pogotovo kod starije populacije kada se adaptiraju. Korisnici su nevoljno prihvatali premeštaj, neke su selili i u druge gradove, bilo je štrajkova glađu, molbi... Veliki je bio pritisak Ministarstva na centre za socijalni rad i kako su isticali pojedinačni ugovori oni ih nisu produžavali", kaže predsednik Udruženja privatnih domova za stare Radoslav Milovanović za Euronews Srbija.
 
Dodaje da se na taj način urušava nešto što je dobro urađeno, gde je država prepoznala problem i postavila se kao socijalno odgovorna. Navodi da su za te namene izdvojena sredstva iz budžeta.
 
Prvi put ugovor sa privatnim domovima potpisan je 2018. godine. Program je podrazumevao subvencionisanje domskog smeštaja za socijalno ugrožene kategorije koje se već dugo nalaze na listama čekanja za smeštaj u državnim domovima. To je značilo da, ukoliko je penzija korisnika 20.000, a usluge u privatnom domu 40.000 dinara, država je dotirala neophodnih 20.000 dinara. 
 
"Procedura smeštaja u državni dom mnogo duže traje. Mene su znali i noću da pozovu da pronađem mesto u privatnom domu koji je potpisao okvirni sporazum. Bili su nam zahvalni u tim situacijama. Više nema osnova da neko ko izlazi iz bolnice, a nema uslova za život, bude smešten u privatni dom", naveo je Milovanović.
 
Ministarstvo: Dovoljno mesta u državnim domovima
 
Iz Ministarstva za rad i socijalna pitanja navode da ove godine nije potpisan okvirni sporazum za usluge domskog smeštaja u privatnim ustanovama socijalne zaštite, budući da u državnim domovima ima dovoljno kapaciteta za smeštaj.
 
"Trenutno je na raspolaganju oko 2.800 praznih mesta u državnim domovima, te stoga ne postoji zakonski osnov za nastavak okvirnog sporazuma", navode u Ministarstvu.
  • Dox

    20.02.2022 16:26
    Dokle god su kriminalci na vlasti i oko vlasti neće biti bolje, ne može više ni kurta ni murta, izbori ne smeju da se održe jer su se i vlast i opozicija već dogovorili oko izborne prevare,3-ćeg aprila narod sa policijom i vojskom u generalni štrajk, i nema stajanja do pobede..........
  • Mile

    20.02.2022 16:23
    Za razne cirkusijade ima. Ima i za poklanjanje raznima a nema za bolesne i stare. Krajnje je vreme da kaznimo ovo bahato ponašanje.
  • /

    20.02.2022 15:00
    /
    danas subvencije za staracke domove-sutra subvencije za vasa preplacena radna mesta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.