Tehnički pregled uskoro možda pojeftini, jedna od prepreka - manjak radne snage

Kontrola ispravnosti automobila mogla bi da pojeftini u narednih tri do šest meseci, zahvaljujući izmeni Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila na kojima trenutno radi MUP.
Tehnički pregled uskoro možda pojeftini, jedna od prepreka - manjak radne snage
Foto: 021.rs
Ova korekcija propisa će omogućiti da se na tehničkom pregledu istovremeno proveravaju dva četvorotočkaša, saznaju Novosti.
To znači da će kontrolori u toku dana moći da pregledaju više vozila, što će doprineti snižavanju cena i manjim gužvama.
Podsetimo, Vlada Srbije je početkom februara propisala da se tehnički pregledi za putničke automobile ne mogu naplaćivati skuplje od 6.020 dinara, niti jeftinije od 3.070.
 
"Od 6. jula kada je počela primena novih pravila i snimanja kompletnog toka pregleda, usporen je čitav proces, pa provera jednog vozila traje od 45 do 50 minuta. Ovo je razlog što MUP radi na izmenama Pravilnika", objašnjava sagovornik Novosti.
 
To bi trebalo da se završi u narednih tri do šest meseci, a onda se očekuje i pad cene. Ako se za 50 do 60 odsto poveća frekvencija pregledanih vozila, to znači i da će se brže završavati provera i da će se smanjiti čekanja.
 
Novi problem - nedostatak stručne radne snage
 
Međutim, pitanje je da li će sve ići u planiranom pravcu. Kako objašnjavaju u jednoj agenciji za tehnički pregled u Beogradu, na našem tržištu je veliki deficit kontrolora. To znači da će biti teško da se na kanalima obezbedi dovoljan broj radnika za istovremenu proveru ispravnosti dva vozila.
 
"Mi već dva meseca tražimo kontrolora, plata nije sporna, od tog posla može pristojno da se zaradi. Razlog je nedostatak kadrova sa potrebnom stručnom spremom i iskustvom. S druge strane, oni koji imaju dozvole za upravljanje vozilima za sve kategorije, radije odlaze kao vozači u Sloveniju, jer im se to više isplati nego da rade ovde kao kontrolori. Tamo dobijaju licence i mogu da voze na prostoru čitave EU", objašnjava Siniša Todorović, koji pregleda ispravnost automobila.
 
On kaže da je na tehničkom pregledu situacija ista od kada je polovinom prošle godine počela primena novih pravila, velike su gužve i dugo se čeka na termin. Ranije je uspevao da pregleda oko 18 vozila dnevno, a sada 10 do 12.
 
Kod njih je, kako navodi, uvek sve zauzeto više dana unapred. Vozači se ne žale na cenu, već im je najvažnije da dođu do termina i da uspešno završe proveru.
 
Društvenim mrežama kruže primeri nezakonitog naplaćivanja
 
Pojedini su se dosetili kako da doskoče odluci Vlade o maksimalno dozvoljenoj ceni za proveru ispravnosti vozila od 6.020 dinara, pa su počeli da naplaćuju i 300 dinara za obrasce.
 
Jedan takav račun auto-centra iz Pančeva kruži društvenim mrežama izazavajući mnogobrojne komentare. Njihov kontrolor nije odgovorio zašto imaju i ovaj dodatni namet. Kako kaže, "upravo se vratio sa odmora i ne zna o čemu se radi".
 
Na drugim mestima za tehnički pregled tvrde da je ovo, verovatno, izolovani slučaj, jer se gotovo svi drže propisane cene i ne naplaćuju nikakve obrasce.
  • Bata

    22.02.2022 07:35
    Bata
    Ispod 1000 evra nema sanse da radim na otvorenom! 8h,subota skraceno kao i svi praznici koji su zakonom propisani! Dosta je bilo vise!!! Imate Induse,Vijetnamce...pa izvolte!!!
  • Dragan

    21.02.2022 15:50
    van grada
    Dok je u gradu guzva i vece cene.Tehnicki je u manjim mestima jeftiniji i lakse se prolazi.Kolega kad je isao kod roditelja uradio u Loznici.Nisu ga cimali ni za podizace i rekli mu da gledaju samo ono sto bas mora.I da su culi da u N.S i u B.G traze dlaku u jajetu.
  • Sava

    21.02.2022 13:47
    Imam sve
    Imam sve kvalifikacije za rad, ali neću da radim 200 sati mesečno zarad 55 hiljada dinara na hladnom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.