Za dobrovoljno služenje najviše plate vojnicima daje Slovenija, vojni rok traje najduže u Srbiji

Zemlje regiona pokušavaju da većim vojničkim platama privuku veći broj mladih regruta na dobrovoljno služenje vojnog roka.
Za dobrovoljno služenje najviše plate vojnicima daje Slovenija, vojni rok traje najduže u Srbiji
Foto: 021.rs
Tako najveća primanja nudi Slovenija, dok najnižu platu imaju dobrovoljci u Severnoj Makedoniji.
Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, dobrovoljni vojni rok najduže traje u Srbiji - šest meseci, a najkraće u Hrvatskoj, gde dobrovoljci provode u uniformi 40 radnih dana.
Slovenija je prva i uvela dobrovoljno služenje vojnog roka 2003. godine, kada je ukinula obavezno služenje. Za 13 nedelja koliko dobrovoljci provode u jedinicama, dobijaju ukupno 3.360 evra, ili 2.281 evro, i polaganje vozačkog ispita B kategorije.
 
Vojska Slovenije u svojim planovima broj dobrovoljaca na godišnjem nivou svodi na 500, ali se prošle godine javilo 159 ljudi.
 
Severna Makedonija je dobrovoljnu službu uvela 2007. godine, takođe nakon ukidanja obaveznog služenja. Naknada za dobrovoljce koji služe tri meseca iznosi 10 odsto prosečne mesečne neto zarade na tržištu rada odnosno oko 45 evra. U prvih deset godina 4.800 mladih je odslužilo vojni rok.
 
Dobrovoljno služenje vojnog roka Hrvatska je uvela 2008. godine, a u toj zemlji vojni rok sada u praksi traje osam nedelja, odnosno 40 radnih dana. Plata za taj period iznosi 400 evra mesečno, a dobrovoljci nakon toga mogu da se zaposle u oružanim snagama.
 
Procena potreba ukazuje da Hrvatima treba oko 2.000 dobrovoljaca godišnje a prosečno se na godišnjem nivou prijavljivalo oko 700 mladića i devojaka.
 
Najduže u uniformi dobrovoljci provode u Vojsci Srbije, gde vojni rok traje šest meseci. Od decembra prošle godine plata iznosi nešto manje od 35.000 dinara za vojnike do 38.000 dinara koliko dobijaju desetari i slušaoci kursa za rezervne oficire.
 
Regruti ukupno zarade od 1.775 do 1.940 evra. Broj dobrovoljaca bio je najviši 2015. godine kada se prijavilo 2.400 mladića i devojaka, da bi se ta brojka smanjivala tokom godina. U decembru 2021. ponovo je objavljeno da je vojsku prošle godine dobrovoljno služilo 1.258 vojnika i to bez decembarskog uputnog roka.
 
Poslednja informacija je da se za služenje vojske za generaciju mart 2022. već prijavilo više 650 mladića i devojaka, što je rekord u poslednjih pet godina.
 
Crna Gora je poslednja u regionu uvela dobrovoljno služenje vojnog roka i to 2019. godine. U prvom javnom oglasu pisalo je da Vojska Crne Gore traži 50 mladih ljudi koji će služiti dobrovoljno tri meseca i tada se prijavilo 150 kandidata. Novčana nadoknada iznosi 275 evra mesečno.
 
Bugarska od ove godine uvodi dobrovoljno služenje u rezervnom sastavu, za šta planira da izdvoji 562 evra.
 
"Dobrovoljna rezerva postoji i u Mađarskoj. Zvanično, 2020. godine Odbrambene snage Mađarske imale su 10.000 pripadnika dobrovoljnog rezervnog sastava, koji su radili po ugovoru i osim civilnog posla povremeno su bili u uniformi. Vlada u Budimpešti je pokrenula program dobrovoljnog služenja vojske usled epidemije koronavirusa, sa ciljem da se obuči 3.000 ljudi, među njima i oni koji ostali bez posla", dodaje se.
 
Vojni rok traje šest meseci i cilj je da do 2026. godine mađarska vojska ima 20.000 obučenih rezervista. Plata vojnika dobrovoljaca iznosi 460 evra mesečno ili 51 odsto prosečne neto plate.
 • Realista

  22.02.2022 14:01
  Higijeničari
  Dobrovoljni čistači kruga kasarne i cepači straže za 35.000 din.
 • H

  22.02.2022 14:00
  Najkraći rok
  Najkraći rok ima Srbija, ali samo ako vojsku služi ministar!
  Čak mu ni plata ne treba poslaće tetka džeparac.
 • Zebra

  22.02.2022 13:44
  Drug oficir - major. Kaže plate jesu male ali malo i radimo…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lajčak: Važne odluke doneti pre evropskih izbora

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak kaže da se normalizacija odnosa Srbije i Kosova ne može postići bez jasne vizije da je to povezano s konkretnim procesom evropskih integracija.

Kuper: Srbija sebi zatvara vrata članstva u EU

Protivljenjem da Ohridski sporazum i njegov Aneks postanu deo pregovaračkog poglavlja 35, Srbija sebi zatvara vrata članstva u EU, ocenio je bivši posrednik u dijalogu Kosova i Srbije Robert Kuper.