Posle zahteva za zabranu, otkazan neonacistički koncert u Beogradu

Koncert švajcarske muzičarke Eviger Šturm, koja izvodi obrade ekstremno desničarskih bendova, neće biti održan u Beogradu u martu, kako je ranije bilo najavljeno.
To je u imejl prepisci rečeno za Radio slobodna Evropa (RSE) u beogradskom "Klubu 451", gde je trebalo da se održi sporni događaj.
Na pitanje zbog čega je koncert otkazan, odgovor nije stigao, navodi RSE.
Udruženje "Savez komunističke omladine Jugoslavije" (SKOJ) zatražilo je 20. februara zabranu koncerta muzičarke iz Švajcarske Eviger Šturm u Beogradu, zbog toga što izvodi pesme neonacističkih bendova kao i pesme SS trupa iz vremena Drugog svetskog rata.
 
Njen koncert je bio zakazan za 12. mart u beogradskom "Klubu 451" koji je usko povezan sa ekstremno desničarskim organizacijama u Srbiji, navodi RSE.
 
RSE je pre otkazivanja događaja od Ministarstva unutrašnjih poslova zatražio odgovor na pitanje da li će dozvoliti održavanje koncerta, ali odgovor nije stigao niti se MUP o tome oglašavao.
 
Zašto je koncert otkazan?
 
Marija Srdić iz Antifašističke koalicije Vojvodine kaže za RSE da je dobra vest što je koncert otkazan, te dodaje da je ne čudi što se policija o tom događaju nije oglašavala.
 
"To što se policija ne javlja i što ne komentariše događaje o ekstremnoj desnici je gotovo redovna praksa. Teško da može da se nađe ijedna izjava iz MUP-a koja se toga tiče u suvislom formatu", kaže Srdić.
 
Ona smatra da se ekstremisti nisu sami povukli pod pritiskom dela javnosti, već da su nadležni organi uticali na zabranu koncerta.
 
"Oni su definitivno imali komunikaciju sa policijom, odnosno policija sa njima i rečeno im je da to ne treba da rade. Sad je predizborna kampanja, visoke su tenzije, ljudi su puno na ulicama, kratki su fitilji. U ovom trenutku je procena da treba izbeći tu vrstu potencijalnog sukoba. Jer, ako znamo da je taj događaj tamo, verovatan je i odgovor sa druge strane", kaže Srdić.
 
U saopštenju u kojem je ukazano na održavanje koncerta, SKOJ je saopštio i da će, ukoliko nadležni ne zabrane tu manifestaciju, na dan koncerta organizovati protest sa drugim antifašističkim organizacijama.
 
Odluku o zabrani koncerta pozdravila je nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) koja je na Tviteru objavila pismo MUP-u u kojem traži da zaustavi promociju neonacizma, "kako se ne bi dozvolilo još jedno gaženje antifašističke tradicije".
 
RSE je posredstvom elektronske pošte kontaktirao i švajcarsku muzičarku, zatraživši od nje komentar na optužbe o njenim vezama sa ekstremnom desnicom, ali odgovor nije stigao do zaključenja teksta. Ona je takođe na svom Telegram kanalu potvrdila da je koncert u Beogradu otkazan, ali nije objavila više informacija.
 
Nacističke koračnice u akustičnom ruhu
 
Muzičarka pod pseudonimom Eviger Šturm (na nemačkom: "večna oluja") za sebe kaže da je "nacionalistička pevačica iz Švajcarske". Svoj prvi album sa deset akustičnih balada je objavila 2021. godine.
 
Na ekstremno desničarskoj muzičkoj sceni pročula se akustičnim obradama pesama popularnih desničarskih rok bendova, poput nemačkog Weisse Wölfe (nem. Beli vuk). Kancelarija za zaštitu ustava Severne Rajne-Vestfalije je 2003. označila ovu grupu kao "jedan od najvažnijih bendova", ekstremno desničarske rok scene u toj pokrajini na zapadu Nemačke.
 
Karijeru u muzičkom podzemlju krajnje desnice Eviger Šturm je počela pod pseudonimom "Edelweiss 88". Prvi deo umetničkog imena u prevodu označava planinski cvet runolist, dok je 88 u neonacističkim krugovima označava pozdrav "Hajl Hitler".
 
Prva pesma koju je objavila na Jutjubu, gde ima blizu 4.000 pratilaca, bila je obrada nemačke grupe Kategorie C, još jednog benda koje su vlasti u nemačkoj saveznoj državi Bremen stavile u kategoriju "nasilni desničarski ekstremizam".
 
Na repertoru švajcarske muzičarke našla se i "Le Chant du Diable" (Đavolova pesma), vojna pesma francuskih Wafen SS trupa, u kojoj se između ostalog kaže: "SS trupe marširaju ka neprijatelju/pevaju Đavolovu pesmu".
 
Svoju privrženost krajnjoj desnici Eviger Šturm je iskazala posvetivši dve pesme Janu Stjuartu Donaldsonu, osnivaču međunarodne neonacističke mreže "Krv i čast" i frontmenu jednog od prvih neonacističkih rok bendova Skrewdriver.
 
Opširnije o Eviger Šturm i beogradskom Klubu 451 čitajte u tekstu RSE na OVOM LINKU
  • Антун Чупак

    25.02.2022 11:43
    Ти можеш бити на. дну,ја идем горе
  • Tja

    24.02.2022 12:36
    @danica

    Ne znam kako da ti kažem, ali Novi Sad ima bar 3 naselja u kojoj žive Romi u nekom većem broju zajedno sa svim drugim narodima, pošto je očigledno iz aviona da tamnopute smatraš nižim oblikom života. Kad je trebalo da se naseljava Adice ili Klisa, nisam čuo da su se bunili protiv da žive sa "superiornim belcima". Nadam se da shvataš ironiju. Moglo bi se reći da su civilizovaniji od tebe.
  • Bombon

    24.02.2022 12:13
    Nezadovoljstvo samim sobom neke ljude baš ume da otera u čudne sfere.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.