Srbija počela pojačano praćenje nivoa radioaktivnosti zbog sukoba u Ukrajini

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije započeo je pojačano praćenje nivoa radioaktivnosti u vazduhu povodom trenutnih dešavanja u Ukrajini.
"Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije prati situaciju i u stalnoj je komunikaciji sa službama Međunarodne agencije za atomsku energiju po ovom pitanju. Javnost će o svim promenama biti blagovremeno obaveštena", navode iz ovog Direktorata za Euronews Srbija.
Povod su ratna dejstva u regionu Černobilja, mestu gde se 1986. godine odigrala najteža nuklearna katastrofa u istoriji. Ruske snage su preuzele kontrolu nad nekadašnjom nuklearnom elektranom.
 
Ukrajinska agencija juče je navela da je "zabeležila pojačan nivo radijacije kod bivše nuklearke Černobilj".
 
"Stručnjaci državne nuklearne agencije nisu dali tačne nivoe radijacije, ali su rekli da je do promene došlo zbog kretanja teške vojne opreme u toj oblasti koja diže radioaktivnu prašinu u vazduh", prenosi Rojters.
Ukrajinski Inspektorat za nuklearno regulisanje objavio je mapu automatskog merenja radijacije, na kojoj se vidi da je gama-zračenje širom zemlje povišeno "u značajnoj meri". Međutim, iz Inspektorata su naglasili da je nemoguće znati uzroke za povišenu radijaciju zbog vojnih akcija u zemlji.
 
S druge strane, portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je da su "nivoi zračenja u blizini Černobilja normalni".
 
Samanta Tarner iz Trumanovog Nacionalnog projekta za bezbednost rekla je za BBC da, i ako niko ne živi u oblasti ugašene elektrane, "bilo kakve borbe bi mogle da dovedu do rasipanja radioaktivnog otpada".
 
"Rusi imaju neke od najiskusnijih ljudi za upravljanje nuklearnim elektranama na svetu", primećuje Kler Korkhil, profesorka Univerziteta u Šefildu.
 
Ona je radila na međunarodnim projektima za čišćenje Černobila poslednjih šest godina, čak je tri puta posetila lokaciju. Najznačajniji uspeh tih projekata, kaže, bila je nedavna izgradnja kupole od 32.000 tona oko radioaktivnog reaktora. Korkhil je zabrinuta da će invazija na Ukrajinu praktično stopirati ove operacije.
  • Ja

    26.02.2022 09:36
    Ja
    Mozda Putin i nije lud. Nesto u Ukrajini gadno smrdi.
  • @Gajgerov krojač

    26.02.2022 09:23
    Gajgerov krojač
    25.02.2022 • 22:31
    Naša Maja, funkcionerka Nuklearnih objekata Srbije, lično ide s gajgerovim brojačem i očitava nivo radijacije... „Not Great Not Terrible...”

    Smejte se, ali ako iko moze da prezivi radijaciju to su bubasarbe i Nasa Maja.
    p.s. inace, ono nije bio hidzab, nego antiradijacijski svecani, jednodelni kompletic, ako vas bas zanima i uvek ga ima pri ruci.
  • Voldi

    26.02.2022 09:15
    Uh, sad mi je mnogo lakše. Skroz sam smireniji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija