VIDEO: Otvoren renovirani deo Kliničkog centra Srbije

Novi, renovirani deo Kliničkog centra Srbije otvoren je danas.
VIDEO: Otvoren renovirani deo Kliničkog centra Srbije
Foto: FoNet (Zoran Mrđa)
Ovaj deo KCS ima urgentnu garažu sa mestom za sletanje helikoptera, što će ubrzati prijem najtežih slučajeva, a u jednom trenutku će moći da zbrine 24 pacijenta priključenih na aparate.
U toj ustanovi ubuduće lekari će dočekivati pacijente, a ne medicinski tehničari kako je do sada bila praksa.
Prema dosadašnjim podacima iz KCS-a, u toj medicinskoj ustanovi godišnje bude zbrinuto oko milion pacijenata, od kojih je svaki treći iz unutrašnjosti.
 
U novoj zgradi na 86.000 kvadratnih metara, moguć je prijem 800 pacijenata, a obezbeđeno je 825 bolničkih postelja.
 
 
Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je za RTS da je danas istorijski dan, jer će biti otvorena od najvećih i najsavremenijih bolnica ne samo u regionu, nego u Evropi.
 
"Pola veka je trebalo da se izgradi novi Univerzitetski klinički centar Srbije, tu su ogromni bolnički kapaciteti, izuzetno skupa i moderna oprema, tako da možemo da radimo i visokospecijalizovane zahvate u svim granama medicine", rekao je doktor Ašanin.  
 
Prema njegovim rečima, zgrada ima 34 operacione sale, osam angio-sala, tri magnetne rezonance, šest skenera, 12 rendgen kabineta, a uvodi se nova robotizovana tehnologija.
 
"Čekamo i pet skener, tu je potpuno renovirano odeljenje za nuklearnu medicinu", rekao je Ašanin i dodao da prve pacijente očekuju do sredine marta.
 
U novu zgradu prelazi ceo Urgentni centar, klinike za hematologiju, gastroenterologiju, kardiologiju, grudnu hirurgiju, za endokrinologiju, biće Odeljenje za fertilitet, kao i Centar za transplantaciju.
 
Ašanin je rekao da će u naredna dva-tri dana biti otvoren konkurs za prijem 18 lekara u stalni radni odnos.
  • pajo patak

    27.02.2022 13:27
    a u Novom Sadu
    Kajzer Franjin lazaret, i dve strašne lamele u izgradnji, koje su projektovane krajem 70 - tih, i pre trideset godina nisu zadovoljavale kapacitete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija