Srbija među zemljama koje beleže najveći pad političkih prava i građanskih sloboda

Autokratija nadjačava demokratiju i ohrabruje sve više zvaničnika da se odreknu demokratskog puta ka napretku i bezbednosti.
Srbija među zemljama koje beleže najveći pad političkih prava i građanskih sloboda
Foto: 021.rs
To je jedan od zaključaka novoobjavljenog izveštaja "Sloboda u svetu 2022 – Globalno širenje autoritarne vlasti" američke nevladine organizacije Fridom haus.
 
Srbija je, kako je navedeno u analizi, zadržala status delimično slobodne države i označena je kao zemlja koja je u poslednjih deset godina zabeležila najveći pad u oblasti političkih prava i građanskih sloboda.
U tu grupu, između ostalih, spadaju i Turska, Mađarska, Avganistan, Poljska i Sjedinjene Države. Fridom haus, drugu godinu zaredom, Srbiju i Sjedinjene Države svrstava među države u kojima je tokom poslednje decenije zabeleženo značajno nazadovanje.
 
"I preostale zemlje Zapadnog Balkana - Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Severna Makedonija ostale su u kategoriji delimično slobodnih država", navodi se u saopštenju.
U globalnom izveštaju Fridom hausa države tog područja se ne pominju podrobnije - osim BiH u kontekstu odnosa koji deo njenog političkog rukovodstva ostvaruje sa Mađarskom.
 
"Mađarski premijer Viktor Orban je ponudio podršku brojnim evropskim partnerima koji dele njegove poglede, štiteći ih od potencijalnih sankcija Evropske unije. Medju onima koji od toga imaju korist je i Milorad Dodik, nacionalistički lider Srba u BiH, koji je gušio domaće neslaganje i gurao ka odvajanju Republike Srpske od multietničke bosanske države", ukazano je.
 
Takođe, na globalnoj ravni utvrđeno je da je dvostruko veći broj država u kojima je demokratija doživela slabljenje u odnosu na one u kojima je zabeleženo poboljšanje stanja.
 
"Autokrate u svim područjima sarađuju na konsolidaciji moći i osnaživanju napada na demokratiju i ljudska prava. Politička prava i građanske slobode širom sveta su slabile tokom svake od poslednjih 16 godina, što je povećalo izglede da bi autokratija kao model upravljanja, mogla da pretekne demokratiju", ukazano je u analizi međunarodne nevladine organizacije usredsređene na zaštitu demokratije, političkih sloboda i ljudskih prava.
 
Ukazano je da 38 odsto svetske populacije živi u neslobodnim državama – što je, kako beleži Fridom haus, najveći procenat od 1997. godine.
 
"Demokratija je širom sveta u stvarnoj opasnosti. Autoritarni lideri postaju sve hrabriji – a demokratije su zatečene tim stanjem. Potrebno je da demokratije stanu rame uz rame kako bi se suprotstavile autoritarnim zloupotrebama i podržale hrabre branioce ljudskih prava koji se, širom sveta, bore za slobodu", naveo je predsednik Fridom hausa Majkl Abramovic.
  • Nemanja

    28.02.2022 09:58
    Pacijent može da bude bolestan samo dok ne umre.
  • aga

    28.02.2022 08:12
    hahaha
    pa dokle više , hahaha , pa ovde je veća demokratija nego bilo gde !
  • G

    28.02.2022 08:05
    G
    Zato cemo i oterati AV i bandu!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.