Crveni krst Srbije otvorio račun za pomoć građanima Ukrajine

Crveni krst Srbije (CKS) otvorio je namenski račun na koji građani Srbije mogu da uplate novčane donacije za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine.
U saopštenju CKS izražava duboku zabrinutost zbog izuzetno ozbiljnih humanitarnih posledica sukoba u Ukrajini koji je eskalirao.
 
Crveni krst Srbije se zalaže da sve strane u sukobu poštuju Ženevsku konvenciju iz 1949. godine, dopunske protokole kao i ostale relevantne ugovore međunarodnog humanitarnog prava.

Naveli su da Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) zajedno sa Ukrajinskim društvom Crvenog krsta konstantno realizuje humanitarne aktivnosti u ugroženim zajednicama i to kroz obezbeđivanje pijaće vode, zdravstvene zaštite, hrane i higijenskih paketa, ali i usluga uspostavljanja veza sa članovima porodice i psihosocijalne podrške.

"U toku je i pokretanje stanovništva koje napušta oblasti gde se odvijaju sukobi, tražeći bezbedna mesta u Ukrajini i van nje. U tom smislu su organizacije Crvenog krsta u susednim državama organizovale prihvatne punktove na graničnim prelazima a aktivne su i u prihvatnim centrima", podsećaju iz Crvenog krsta Srbije..
 
Navode da se novac za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine može uplatiti na namenski račun Crvenog krsta Srbije: Banka Intesa Beograd 160-268606-37 Poziv na broj: 6043 355 0000 – Pomoć stanovništvu Ukrajine.
 
"Sva sredstva prikupljena na ovom računu biće upućena kao podrška Apelu za hitno delovanje Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca za stanovništvo ugroženo sukobom u Ukrajini", poručuju iz Crvenog krsta Srbije.
  • #

    02.03.2022 14:19
    Suprodstaviti se jednoj od najjačih vojnih sila sveta i reci joj NE je HRABROST ZA SVAKO POŠTOVANJE!
  • NN

    01.03.2022 08:21
    Zoran @ Genijalno, kao kad bi 1945. pozvali na pomoc vermahtu, stvarno ste genijalni.
  • Braca Grabež

    28.02.2022 21:00
    Nedam
    Nedam im ni dinara....ljudima koji su okrenuli ledja majci Rusiji....a Jos pogotovo preko crveno pljackaskog križa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.