Savet za borbu protiv korupcije: Poništiti prodaju Instituta "Jaroslav Černi"

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije je ocenio da prodaju beogradskog Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi" treba poništiti.
Kako navode, prodaja je neosnovana, neargumentovana, protivzakonita i suprotna opštem interesu.
 
Prodaja tog instituta može dovesti do nesagledivih štetnih posledica po živote, zdravlje i imovinu građana Srbije, imajući u vidu klimatske promene, poplave, bujice, odbrane od leda, očuvanja pijaće vode i životne sredine, navodi se u izveštaju Saveta o privatizaciji Instituta "Jaroslav Černi", koji je dostavljen Vladi Srbije i Tužilaštvu za organizovani kriminal.
Savet je preporučio Vladi Srbije da donese odluku kojom će naložiti Ministarstvu privrede da, zbog uočenih nezakonitosti u postupku prodaje kapitala Instituta, preispita donošenje odluke kojom je konzorcijum kojeg čine kompanija Milenijum tim iz Beograda i fizička lica proglašen kupcem Instituta.
 
Taj konzorcijum, u kojem je sedam direktora Instituta, kupio je Institut početkom ove godine za oko 2,58 miliona evra, što je bila početna cena.
Preporuka Saveta je da Državno pravobranilaštvo zbog uočenih nepravilnosti i nezakonitosti u postupku prodaje kapitala tog instituta pokrene odgovarajući postupak za poništaj odluke o izboru kupca i pokrene postupak za utvrđivanje ništavosti Ugovora o konzorcijumu koji je zaključen između Milenijum tima i fizičkih lica kao članova Кonzorcijuma, 29. oktobra 2021. godine.
 
U izveštaju je navedeno i da je preporuka Saveta da nadležne institucije utvrde da li u postupku prodaje kapitala Instituta "Jaroslav Černi" ima elemenata koruptivnih radnji i zloupotrebe službenog položaja, te da u skladu sa tim preduzmu odgovarajuće mere.
 
Agencija za sprečavanje korupcije, kako je navedeno, trebalo bi po preporuci Saveta da po službenoj dužnosti pokrene postupak protiv Dejana Divca, Mileta Božića, Nikole Milivojevića, Dejana Vučkovića, Gorana Nikolića, Miodraga Popovića i Dušana Ćirića, kao članova konzorcijuma, u kome će odlučiti o tome da li postoji sukob interesa.
 
"Vlada Srbije bi trebalo da zaduži nadležno tužilaštvo da utvrdi da li u postupku privatizacije Instituta 'Jaroslav Černi' ima elemenata krivičnog dela u postupku odgovornih lica ispred prodavca državnog kapitala i odgovornih lica u Institutu u odnosu sa njegovim kupcem i pokrene odgovarajući postupak", navedeno je u preporuci Saveta.
  • @ V

    01.03.2022 08:45
    Ne moronu taj Milenium Team je naoravila zuta banda
    Kreirao ih debeli mazgov umisljeni bezbednjak … kao i sns
    A onda se firma i sns oteo kontroli…
  • Zare

    01.03.2022 08:29
    Taman su se obradovali srpski oligarsi kako ce legalizovati kriminalnu urbanizaciju Ribarca i Makisa
  • Ja

    01.03.2022 08:04
    Nadam se da ce i biti ponistena, u pravom i svakom drugom smislu, a inicijatori prodaje krivicno odgovarati..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija