Bilčik i Fajon: Srbija da se uskladi sa EU i uvede sankcije Rusiji

Poslanici Evropskog parlamenta (EP), Vladimir Bilčik i Tanja Fajon izjavili su da očekuju da se Srbija u potpunosti uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije.
Bilčik i Fajon: Srbija da se uskladi sa EU i uvede sankcije Rusiji
Foto: Pixabay
To uključuje uvođenje sankcija režimu ruskog predsednika Vladimira Putina zbog agresije na Ukrajinu.
 
Bilčik, izvestilac EP za Srbiju i Fajon, šefica Delegacije EP za odnose sa Srbijom, naveli su u zajedničkoj izjavi da to "vide kao važan i hitan signal da Srbija podržava principe i vrednosti EU i da je posvećena zajedničkom radu sa evropskim partnerima ka miru".

"Jedinstvo međunarodne zajednice u suprotstavljanju Putinovoj agresiji na Ukrajinu od suštinskog je značaja za svaki pokušaj učvršćivanja mira i izbegavanja širenja rata koji je pokrenuo Kremlj. Očekujemo da se Srbija u potpunosti uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući sankcije usvojene protiv režima u Rusiji", naveli su Bilčik i Fajon.

U izjavi posle današnjeg usvajanja rezolucije EP o ruskoj agresiji na Ukrajinu, njih dvoje su naveli i da se međunarodna situacija "dramatično promenila od prošle nedelje" i da "nema prostora za popuštanje agresoru".
 
Na sajtu Evropskog parlamenta, uz ovu izjavu, ukazuje se da je Vlada Srbije u nedelju usvojila zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost od 25. februara o krizi u Ukrajini.
 
"U zaključku od 15 tačaka navodi se da su Rusija i Ukrajina za Srbiju uvek bile prijateljske zemlje i da je Srbija pružala punu i principijelnu podršku poštovanju principa teritorijalnog integriteta Ukrajine. U zaključku je navedeno i da će se Srbija, kada je reč o sankcijama, rukovoditi isključivo zaštitom sopstvenih vitalnih ekonomskih i političkih interesa", piše uz izjavu.
 
Ukazuje se da Srbija, dok podržava teritorijalni integritet Ukrajine, odbija da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije, da "nije nedvosmisleno osudila rusku vojnu agresiju" i da je uz Bosnu i Hercegovinu "jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa pozicijom EU".
 
Evropski parlament je u utorak usvojio rezoluciju kojom osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu, izražava duboko žaljenje zbog nepridruživanja Srbije sankcijama koje je EU uvela Rusiji i ukazuje da neusklađivanje sa spoljnom politikom EU šteti procesu pridruživanja Srbije Uniji.
  • Mica

    02.03.2022 22:29
    Komentar
    Sramno od evropske unije,koim pravom uslovljava i prisiljava neku drzavu da uvedu Rusiji sankcije.Naravno da je strasno za Ukrainski Narod.To je Nato uradio,uvlaci jednu po jednu drzavu u sukob.
  • Aca Srbija

    02.03.2022 16:56
    Zašto?
    ...nas terate na nešto što neželimo.
    Srpski narod je bez razmišljanja uz braću ruse.
    Žao nam je ukrainskog naroda kao i što nam je bilo žao našeg naroda na kosovu koji je proteran i naše države koju je nato bombardovao nedeljama zbog kosova.
    Dajte nam jedan razlog zasto bi podržali interese zapada a ne naše bracke rusije.
    Opet kažem žao mi je naroda ukrajine i navodim izjavu jednog gospodina...amerika će se boriti protiv Rusije do poslednjeg ukrainca.
    Užasno al tako je...gurnuli su brata na brata.
  • Vica

    02.03.2022 13:08
    Za Putina i bratsku Rusiju
    Beži od Evrope oni samo gledaju kako da ubace nekoga u mašinu a i NATO nije bolji po tom pitanju zašto su nas bombardovali a Evropa ćutala kao i Amerika a nas narod ginuo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.