EU nema instrumente da spreči letove Er Srbije za Moskvu

Evropska unija nema instrumenata kako bi sprečila da Er Srbija sprovede letove prema Moskvi i natrag, rečeno je novinarima u Briselu, objavio je Radio slobodna Evropa.
EU nema instrumente da spreči letove Er Srbije za Moskvu
Foto: 021.rs
"U skladu sa našim merama, neće biti moguće da jedna ruska kompanija prodaje avionsku kartu iz Moskve do Beograda i od Beograda do Brisela. Međutim, ukoliko Srbija ne uskladi njenu politiku, onda bi Er Srbija mogla da prodaje te karte jer mi nismo produžili mere za eksteritorijalnost", objasnio je novinarima RSE stručnjak u Evropskoj komisiji.
Kako su objasnili eksperti iz Evropske komisije, briselske institucije misle da je neprikladno da u ovom trenutku, sprovedu takozvano "proširavanje eksteritorijalnosti mera".
Zbog agresije Rusije na Ukrajinu prekinut je vazdušni saobraćaj većine evropskih zemalja sa Rusijom. Srpska nacionalna kompanija Er Srbija i dalje ima letove od Beograda do Moskve.
 
Potvrđeno je u EU da se od svih trećih zemalja traži da se usklade sa merama EU, koje se odnose na zatvaranja važdušnog prostora za Rusiju, te da su skoro sve zemlje to učinile, osim Srbije.
 
Er Srbija leti od Beograda do Moskve dva puta dnevno 
 
Srpski avio-prevoznik Er Srbija je među retkim kompanijama koje mogu da sleću na ruske aerodrome i već danas iz Beograda će put Moskve njeni avioni leteti dva puta dnevno, pištu "Večernje novosti".
 
Kako se vidi iz rezervacionog sistema te kompanije, u petak će ovim pravcem krenuti tri letelice. Većina putnika iz Evrope, procenjuju stručnjaci, odabraće rutu preko Bliskog istoka i velike kompanije poput Katar ervejza, Turkiš erlajnsa i Emirejtsa.
 
Avioni Er Srbije do Moskve lete preko Mađarske, Poljske i Litavnije. Putuje se oko tri sata i deset minuta, što je znatno kraće od letova bliskoistočnih kompanija. Na ovu rutu, kada ne leti za Njujork, preusmeren je i najveći avion Er Srbije - "erbas 330".
 
"Zbog ove situacije smo, igrom slučaja, retka zemlja koja nije uvela ili dobila sankcije. Avioni registrovani u Srbiji mogu da lete ka Rusiji", rekao je urednik vazduhoplovnog portala "Tango siks" Petar Vujinović.
 
On je ocenio da srpska nacionalna avio-kompanija neće profitirati, budući da je imala gubitke u epidemiji kovida-19.
 
"Ono što će se dogoditi jeste veoma veliki porast broja putnika koji će Er Srbija imati za Moskvu i iz Moskve. Iako je globalno to mali procenat, za našeg prevoznika će to biti mnogo. Er Srbija će uvesti mnogo više polazaka ka Moskvi. Avio-karte će biti, zbog dosta kapaciteta, čak i veoma povoljne", rekao je Vujinović.
  • lol

    03.03.2022 22:38
    e to

    U istinu, ti putinofili nisu nikakve patriote, već obični kvislinzi. Ne razlikuju se od onih koje pljuju za podršku tuđih interesa. Za njih je ta Izdajnija. Oni čak ne vole ni Ruse koji se ne slažu sa svojom vlašću, i njima žele sve najgore. I naravno, ti isti koji mlate o borbi protiv nacista su Mile1488, Pera1244 i Žika1389. Slepačke fore, kao da smo u vrtiću. Obični plaćenici i po koji sociopata.
  • Ff

    03.03.2022 18:09
    Lopovi
    SNS drzi pare u Rusiji, zato su letovi jos aktivni.
  • dobrivoje

    03.03.2022 17:23
    @pera 03.03.2022 • 14:35
    Pero Pero aj ti kuću svoju deli pusti državu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.