Politikolog Nedeljković: I Istok i Zapad "gore" od anksioznosti kakvu nismo videli od Hladnog rata

Politikolog Stevan Nedeljković rekao je za RTS da mu se čini da se svet ponovo deli u tabore.
"Podseća me ovaj period na 1946. ili 1947. godinu, kada je svet ulazio u Hladni rat. Sada ponovo imamo eru političkih, ideoloških i bezbednosnih podela. U takvim situacijama nije lako državama kao što je Srbija, koja ima čvrste veze i sa Istokom i sa Zapadom, da se opredeli. Meni se čini da bi Srbija trebalo da prati svoje interese. Ako se vratimo u istoriju, ne možemo da kažemo da je ijedna velika sila bila potpuno posvećena nacionalnim interesima Srbije i da se nije ogrešila. Čak je i Rusija uvodila sankcije Srbiji u prošlosti", naveo je Nedeljković.
 
Na pitanje mogu li se susreti delegacije Rusije i Ukrajine nazvati pregovorima, s obzirom na to da vojna dejstva ne jenjavaju i da stavovi izgledaju udaljeni, kao i vojske, Nedeljković ističe da u formalnom smislu to jesu pregovori koji se vode uz posredovanje Belorusije, ali da mu se čini da nemaju mnogo šanse za uspeh.
 
"Belorusija ne može da se posmatra kao neki nepristrasni posrednik. U prvom krugu razgovora iznete su neke početne pregovaračke pozicije koje bih ja nazvao maksimalističkim. Imajući u vidu da se vode ratna dejstva, a da po pravilu do rešenja može da dođe ili kada je jedna strana pred porazom ili kada su strane iznurene, a ja to ne vidim, mislim da smo za sada udaljeni od konačnog rešenja", istakao je Nedeljković za RTS.
Napominje da možemo da naslutimo da se "ovakva invazija ne planira pet ili šest dana, već pet ili šest meseci".
 
"Čini mi se da je Vladimir Putin imao dve opcije u vidu – da se pristane na njegove zahteve ili da uđe u neku vrstu ograničenog vojnog sukoba sa Ukrajinom koji je eskalirao, možda i preko njegovih očekivanja, u smislu da narod Ukrajine pruža onakav otpor kakav predsednik Rusije nije očekivao. Ne vidimo da građani Ukrajine dočekuju rusku vojsku sa ruskim zastavama", naglasio je Nedeljković.
Smatra da NATO, SAD, EU i Rusija moraju da sednu da razgovaraju o bezbednosnim garancijama. 
 
"U ovom trenutku postoji visok nivo nepoverenja i to je ključna prepreka razgovorima. Obe strane znaju da moraju da se vode. Svaki dogovor koji bi napravile Rusija i Ukrajina bio bi iluzoran ako nije deo šireg dogovora između Zapada i Ruske Federacije", ističe Nedeljković.
 
Ukrajina će, dodaje, koristiti sve pravne i diplomatske elemente koji su joj na raspolaganju.
 
I Istok i Zapad "gore" od anksioznosti
 
Ako bi se, kaže, uvela neka vrste zone zabrane leta iznad Ukrajine i ako bi to uveo NATO, ne bi bilo moguće izbeći direktne okršaje ruske i NATO strane, što bi svakako vodilo makar u ograničeni rat između Ruske Federacije i Zapada.
 
"I to bi poteglo upotrebu nuklearnog angažovanja i to je razlog zašto gore od anksioznosti i Istok i Zapad i straha šta bi moglo da se dešava. U Norveškoj se deci objašnjava gde su skloništa i šta činiti u slučaju nekog sukoba. Nivo anksioznosti kakav nismo videli od Hladnog rata", navodi Nedeljković.
  • Prosečni Rusofil

    05.03.2022 09:01
    @ogi
    Tako je!
    Zato bratski Ukrajinski narod dočekuje ruske vojnike kao oslobodioce i zasipa ih cvećem!
    Samo što to zapadna propaganda ne prikazuje!
    Brzo će se ovo završiti, Ukrajinski gradovi će se predati, Rusi nemaju razlog da granatiraju i raketiraju Ukrajinske gradove, neće doći do humanitarne katastrofe i Rusi neće izazivati sukobe u drugim zemljama gde imaju snažan uticaj!
  • ogi

    04.03.2022 23:04
    o Rusiji se uvek govori tako da:
    . niko nije saslušao ni pregledao u originalu snimke Putinovih - konferencije za štampu - godišnje analize stanja u zemlji ( a sve to baš na ruskom jeziku )
    . svi se vezuju na ono što je CNN ili BBC preneo ( a ovi prenose samo ono što im treba , i objašnjeno baš kako im treba )
    . a Putin je od famozne 2007 godine mnogo puta rekao :
    Rusija NE želi biti neprijatel j, NEGO partner ( a zapadni svet ovo nikada nije saslušao , niti hteo da razume)
    . i tu ti je rezultat tragedija
  • samo kazem

    04.03.2022 21:17
    Nekad vicevi, a danas...
    Radio Mujo u Nemackoj i dosao u Bosnu na odmor.
    Pita Haso: "Kako je tamo, jarane?"
    "E, jarane, oni su dobrih dvadeset godina iza nas"
    "Kako to?"
    "Kod njih jos ni rat nije poceo"

    Jedan moj poznanik, inace teska pijanica, negde 80-tih je radio kao mornar na recnom brodu. Jednom se zapio s jednim Rumunom, razvezao mu se jezik i rekao je: "Vi Rumuni nas nikad necete stici". Za mladje generacije, Rumunijom je tada vladao Causesku i bila je u, blago receno, jadnom stanju.
    "Necemo", slozi se Rumun. "Stici cete vi nas". I to se 90-tih pokazalo kao tacno.
    Da li se sad dogadja obrnuto?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.