Ministarstvo zdravlja: Iza sajta dajkrv.rs ne stoji država, podnećemo krivičnu prijavu

Iza sajta, na kom je navodno moguće povezati primaoce i dobrovoljne davaoce krvi, ne stoji nijedna državna institucija, niti ovlašćeni organ.
Ministarstvo zdravlja: Iza sajta dajkrv.rs ne stoji država, podnećemo krivičnu prijavu
Foto: 021.rs (arhiva)
Budući da se na taj način građani dovode u zabludu, a mogu biti zloupotrebljeni i njihovi podaci, biće podneta i krivična prijava, upozorilo je Ministarstvo zdravlja.
Povodom informacija, koje su se pojavile u pojedinim medijima, da u Srbiji postoji veb sajt na kom je moguće povezati primaoce krvi i dobrovoljne davaoce krvi (dajkrv.rs), putem kojeg se građani pozivaju da upišu svoje lične podatke, Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da iza tog sajta ne stoji niti jedna od državnih institucija ili organa ovlašćenih zakonom za oblast transfuzije.
"U pitanju je aktivnost koja može dovesti do zloupotrebe podataka građana i zloupotrebe dobrih, humanih namera davalaca krvi", upozorilo je ministarstvo.
 
Ministarstvo najavljuje da će, s obzirom na to da građane, davaoce krvi i posebno pacijente ovakva inicijativa može dovesti u zabludu, a suštinski je nezakonita iz više razloga, podneti krivičnu prijavu.
 
Od nadležnih organa i institucija, resorno ministarstvo očekuje da odmah reaguju.
  • @Aleksandar974

    05.03.2022 10:28
    Po zakonu je krv zabranjeno prodavati, privatnim klinikama se zvanicno ne sme prodati. Moze samo da im se da skupljenja dobrovoljna krv. Deo zarade privatne klinike tako pripada i poklonjenoj krvi, sto cini nepravdu jer dajemo za sve jednako, a primice je neko ko ima love da se operise. Takodje, krv ne moze ni da prelazi granice, to pamtim iz vremena kad je kamenica imala komercijalni program za strance, arape i sl., koji su dolazili na jeftine kardioloske operacije (ne znam da li ima i danas), koje inace trose mnogo krvi, i to je bila nasa donirana. Krv bi trebalo da se moze prodati i kupiti, to bi bio jedini pravedni nacin za ovu situaciju.
  • dragan

    04.03.2022 23:30
    lepo i reko
    Ima u Novom Sadu dobrovoljni davalac koji se zove Stava Pozega , dao 200 puta dobrovoljno neplaceno krv. Vise puta proteklih godina upozoravao nase politicare da im ne valja rabota, davaoce izjednacuju sa kravama muzarama koje ne smeju ni da pitaju sta se radi sa njihovom krvi, odakle privatnicima krv a nema je u drzavnim bolnicama, zasto unistavaju domacu proizvodnju proizvoda iz krvi itd. Ne znam ni koliko je krivicnih prijva iz transfuzijer dobio zbog toga. Ali eto, bio covek u pravu.
  • Davalac

    04.03.2022 21:38
    @Aleksandar974
    "Na koji način funkcioniše? "
    Da si dobrovoljni davalac znao bi. Ovako samo troluješ.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.