Elek: Srbija donekle uspešno sedela na dve stolice, iz dana u dan sve veća cena toga

Zamenik dikretora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek kaže za N1 da je Srbija donekle uspešno vodila politiku sedenja na dve stolice, ali da se to promenilo preko noći.
Elek: Srbija donekle uspešno sedela na dve stolice, iz dana u dan sve veća cena toga
Foto: Youtube (N1, Screenshot)
"Vidimo da EU je nikad jedinstvenija, problem je bio da se usaglasi u pitanjima spoljne politike i bezbednosti, sada se situacija promenila. Nemačka je odustala od Severnog toka 2, duplirala budžet za vojsku, Finska i Švedska vode razgovore da li da se pridruže NATO. Kao jedinstvena, EU je zaista ozbiljan igrač na međunarodnoj sceni. Srbija još uvek može da sedi na dve stolice, iz dana u dan sve je veća cena sedenja na dve stolice, gledajući u budućnost, cena koju će Srbija platiti će biti veća nego kada se bi se preorjentisala", kaže on.
 
 

Elek smatra da je neophodno da se Vlada Srbije vrednosno postavi u odnosu na dešavanja u Ukrajini.

"Postoji razumevanja za delikatnu situaciju Sbije, već neko vreme postoji pritisak, da Srbija uskladi politiku sa EU, da osudi napad i uvede sankcije Rusiji. Srbija svoju spoljnu politiku bazira na četiri stuba, Srbija sedi na dve stolice, pokušava da balansira", dodaje on.
 
Dodaje da Srbija ima nekoliko kečeva u rukavu.
 
"Zapad strahuje od ruskog uticaja, nemoguće je da se drži pažnja i u Ukrajini i na Balkanu, kako vreme protiče, Srbiji će biti sve teže da ostane na ovom pravcu. Kečevi u rukavu su ruski uticaj, odnos sa Republikom Srpskom, u vezi sa energetskim sektorom. Postoji opasnost, Srbija bi mogla da postane izolovana u ovom delu sveta", kazao je Elek.
 
Opširnije na N1.
  • T

    06.03.2022 10:03
    T
    Zato smo,pljosnuli na zemlju!
  • rale

    06.03.2022 06:03
    Suština priče je da Srbija ne dobija ništa stajanjem na bilo koju od strana. Sa jedne strane imate EU koja nas tretira kao trinaesto prase, a sa druge strane Rusiju i njeno autistično ponašanje koja nam ipak prodaje gas i gorivo.
  • pajo patak

    06.03.2022 05:55
    @Лиманац
    a šta tvoj neplaćenički, a ustvari virtuelni mozak može da razume ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.