Patrijarh Porfirije: Molimo se za mir u Ukrajini, rat preti stradanjima u čitavom svetu

Patrijarh Porfirije pozvao je vernike da se mole za mir u Ukrajini, navodeći da je Srpska pravoslavna crkva započela sa skupljanjem priloga za postradale u ratom zahvaćenoj zemlji.

Patrijarh je na sinoćnjem bogosluženju u hramu Svetog Save naveo da je mir ono što je neophodno i da se za njega molimo neprestano, "ali u ove dane posebno i naročito kao ljudi i kao hrišćani molimo se za mir u Ukrajini". 

"Naša lična sećanja, sećanja svakoga od nas, na tragične ratove i sukobe na prostorima bivše Jugoslavije nisu prestala budu veoma živa među nama, a evo još jedan rat je buknuo u Evropi i to među našom braćom hrišćanima, Rusima i Ukrajincima. Taj rat otkriva podeljenost. Taj rat proizvodi stradanja i podele, ali ne samo u ovom trenutku između naše braće Rusa i Ukrajinaca, nego preti stradanjima i podelama i u čitavom svetu i u Evropi, gde osećamo kao da nadolazi tragedija. Zbog toga je buknula, kao što je rat buknuo, i tuga u našim srcima, ali i zebnja u našim dušama; tuga zbog stradanja nama bliskih naroda po svemu, ali i zebnja zbog opasnosti koje taj rat nosi i po celu Evropu i po čitav svet", poručio je patrijarh Porfirije.

Po njegovim rečima, rat koji se odvija u Ukrajini znači opasnost i po ljude koji žive na ovim prostorima "koji su podeljeni i još uvek nedovoljno izmireni". 
 
"Zato osećam potrebu da podstaknem sve nas večeras ovde sabrane da tugu pretvorimo u saosećanje, u solidarnost sa onima koji stradaju, sa onima koji sada ostaju bez svojih domova i koji traže utočište i sigurnost izvan njih. Podsećam i sebe i vas i pozivam i sebe i vas da imamo saosećanja sa onima kojima su neophodne elementarne potrebe za preživljavanje i, dakako, sa onima koji već dolaze u našu zemlju kao izbeglice", dodaje je patrijarh.
 
Po njegovim rečima, dužni smo da ljude koji kao izbeglice dolaze "ne primimo samo u naše domove, nego da ih smestimo i u naša srca, u našu ljubav".
 
"Mi smo, to već znate, pokrenuli kao Crkva sakupljanje priloga za postradale u Ukrajini i skupili smo već izvesnu svotu koju ćemo, na način na koji to bude moguće, dostaviti mitropolitu Onufriju, a on će znati gde da tu našu skromnost kao izraz saosećanja i ljubavi dodeli tamo gde je to potrebno nezavisno od toga ko je koje vere i ko je koje nacionalnosti."
 
  • pajo patak

    07.03.2022 14:08
    Лиманац
    ovo je objavljeno još u 9 h 30 min, sada je 14 h 07 min, a ti se ne oglašavaš, ako nisi trenutno jako zauzet oslobađanjem Kijeva i Harkova, kao nekad Karlobaga i Karlovca, napiši nam nešto mudro, kao i uvek.
  • pajo patak

    07.03.2022 14:04
    @Srbin Vernik
    a šta slušate i iskreno radite kad nije post ?
  • Sabahudin

    07.03.2022 13:47
    Omerović
    I ja volim kako mercedes, tako i audi. Koliko znam vi imate oba...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija