Evropski parlament traži osudu Srbije zbog izvoza oružja u Mjanmar

Evropski parlament predložio je Rezoluciju o Mjanmaru, u kojoj se, između ostalog, traži osuda Srbije zato što izvozi oružje u tu azijsku zemlju, prenosi Nova.rs.
Evropski parlament traži osudu Srbije zbog izvoza oružja u Mjanmar
Foto: 021.rs
U tekstu Rezolucije u kojem se naglašava kršenje ljudskih prava u toj zemlji, posebno se osuđuje Srbija, zajedno sa Kinom i Rusijom, zbog izvoza raketa i artiljerije vojsci u Mjanmaru.
"EP oštro osuđuje snabdevanje Tatmadau (vojske u Mjanmaru) naoružanjem i vojnom opremom od strane Кine, Rusije i Srbije. Naglašavamo da su zemlje poput Кine, Rusije i Srbije, koje isporučuju oružje mjanmarskoj hunti, direktno odgovorne za zločine počinjene ovim oružjem", navodi se u tekstu.
U predlogu Rezolucije navodi se da je Evropski parlament u brojnim prilikama izrazio svoju osudu kršenja ljudskih prava i sistematskih i rasprostranjenih napada na populaciju Rohinja u Mjanmaru.
 
Oni ističu da vojna hunta odbija da ozbiljno istraži kršenja ljudskih prava Rohinja, kao i da odbija da pozove počinioce na odgovornost.
 
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije demantovalo je 23. februara da Srbija isporučuje oružje u tu zemlju, reagujući na navode specijalnog izvestioca Ujedinjenih nacija za Mjanmar Tomasa Endrjuza.
  • Vesna

    10.03.2022 09:46
    Narod ne prodaje oružije niti ga ima u svom posedu. Sem nekog kuhinjskog noža i varjače.
    EU treba osuditi za ovu izjavu jer meša narod i vlast Srbije.
    Ne mogu kazati da nas je jedano bebče iz bilo koje zemlje EU bombardovalo, niti neki penzioner. Njihova vlast je dala pristanak, čak iz 19 zemalja su stizali avioni sa oružijem. Po mom narodu, bebama i penzionerima.
    To što je Srbija korporacija i narod taoc iste te korporacije je priča kao i sa svim zemljama.
    Korporacija Srbija prodaje oružije, protiv njih pokrećite šta već hoćete. A korporacija EU će još kako da plati za bombardovanje ovog naroda sa kuhinjskim nožem i oklagijom.
  • Rade

    10.03.2022 09:42
    Ako posle ovih izbora i dalje ostane isto, sami smo sebi presudili!
  • B

    10.03.2022 09:12
    Odbrana
    Optuzbe EP treba pobijati po sledecim osnovnim tezama:
    Nenadleznost. Srbija nije clanica EU, a Mijanmar je u Aziji. Nidje veze, sto kazu Bosanci.
    Licemerstvo. Srbija proizvodi velike kolicine oruzja i municije koje nisu po NATO standardu i zato je interesantna za doturanje oruzja i municije trecim zemljama. Kad su ukrajinski transportni avioni leteli ka Saudi Arabiji sa ratnim materijalom za sirijske pobunjenike, niko se nije bunio. Sadasnje snabdevanje Ukrajine oruzjem da i ne pominjem.
    Situacija. Aung San Su Ci je vise od 10 god. bila na vlasti, dobila je i Nobelovu nagradu, tokom tog perioda su proganjane Rohinge. Radila je sto je Zapad hteo, ali se povezala i sa Kinom i uradila nekoliko infrastrukturnih projekata koji su Amerima trn u oku. Neko (imam ideju ko, ali nemam nepobitan dokaz) je nahuskao generale da ospore izbore i preuzmu vlast, na sta po Ustavu Mijanmara pod odredjenim uslivima imaju pravo. Protivnike vojne hunte finansira CIA, oni vrse teroristicke akte i ubijaju civile, pale fabrike i drugo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.