FOTO Šetnja građana za Đinđića, "Srbija se vratila sto koraka unazad"

Nekoliko stotina građana je šetnjom sećanja od Tašmajdana do Aleje zaslužnih građana na Novom groblju odalo poštu Zoranu Đinđiću, prvom demokratski izabranom premijeru Srbije.
FOTO Šetnja građana za Đinđića, "Srbija se vratila sto koraka unazad"
Foto: FoNet/AP

On je ubijen u atentatu pre 19 godina.

Povorku su, noseći bele ruže, predvodili predstavnici Ujedinjene Srbije - predsednik DS Zoran Lutovac, predsednik i potpredsednica SSP Dragan Đilas i Marinika Tepić, predsednik PSG Pavle Grbović, kao i nekadašnja ministarka u Dinđićevoj vladi Gordana Matković.
 
Građani su poštu odali polaganjem cveća i paljenjem sveća.
Delegacija Demokratske stranke (DS) položila je danas na beogradskom Novom groblju venac i cveće na grob nekadašnjeg premijera Srbije i predsednika te stranke Zorana Đinđića, ubijenog na današnji dan 2003. godine.
 
"Danas obeležavamo godišnjicu ubistva prvog demokratski izabranog premijera Srbije i predsednika Demokratske stranke Zorana Đinđića i šaljemo snažnu poruku građanima da nismo i nećemo odustati od borbe za dostojanstven život u Srbiji", saopšteno je iz DS.
 
 
Ocenili su da se društvo nalazi u "sveopštoj krizi", da je iscrpljeno lošim upravljanjem pandemijom, uzdrmanom krizom privrede u kojoj "cene rastu, a plate ostaju iste".
 
Do Novog groblja, poštovaoci Đinđića stigli su pešice, nakon okupljanja u malom Tašmajdanskom parku, gde je Lutovac rekao da se nastavlja borba za Đinđićeve ideje, kako bi Srbija dobila slobodne institucije. Kolonu su predvodili predstavnici DS koji su nosili po cvet i sveću. Policija je za to vreme regulisala saobraćaj, obezbeđujući pravac kretanja.
 
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i članovi Vlade položili su venac na mestu na kom je izvršen atentat na nekadašnjeg premijera.
 
 
Živković: Srbija vraćena 100 koraka unazad posle ubistva Đinđića
 
Nekadašnji premijer Zoran Živković izjavio je da svaka godišnjica atentata na Zorana Đinđića podseća na to gde su građani Srbije mogli da budu da se to nije desilo, a gde su sada.
 
"Da su reforme nakon 5. oktobra koje je on započeo nastavljene, u Srbiji smo mogli da imamo slobodu štampe, nezavisno pravosuđe, poštovanje svih ljudskih i manjinskih prava, a i standard bi bio daleko bolji nego danas", rekao je Živković za list Danas.
 
Kako je naveo, standard u Srbiji bio bi bar na nivou Slovačke, a praktično za poslednjih 19 godina učinjeno je samo nekoliko koraka napred i to u prvoj godini nakon ubistva Đinđića, i 100 koraka unazad.
 
Prvi premijer posle smene vlasti Slobodana Miloševića i pobede opozicije u Srbiji, Đinđić je ubijen dok je ulazio u zgradu vlade na sastanak, praktično na svom radnom mestu, pre 19 godina. Za atentat su osuđeni oficiri ratne jedinice Državne bezbednosti, penzionisani, komandat Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović kao neposredni izvršilac, i pripadnici zemunskog klana.
 
Da je Đinđić bio svestan opasnosti svedoče njegove reči neposredno pre ubistva: "Ako neko misli da će zaustaviti sprovođenje zakona tako što će mene ukloniti grdno se vara, jer ja nisam sistem".
 
Za premijera je izabran je 25. januara 2001. nakon pobede DOS na republičkim parlamentarnim izborima kada je u ekspozeu rekao da "vlada danas dobija mandat koji nam je dao narod na ulicama Srbije, mandat za promene".
 
"Onoga dana kada zaboravimo taj mandat i kada pomislimo da smo dobili mandat da vladamo, toga dana smo izgubili. Taj gubitak bio bi mnogo veći nego samo gubitak vlasti. To bi bio gubitak časti, to bi bio gubitak istorije", rekao je Đinđić pred poslanicima u skupštini Srbije.
 
Dok je bio gradonačelnik, 1997. godine, sa vrha Gradske skupštine, odnosno Starog dvora, skinuta je petokraka koju je Đinđić odneo u Muzej istorije Jugoslavije.
 
Neposredno pred atentat, Đinđić se intenzivno obraćao međunarodnoj zajednici tražeći da se poštuju srpski interesi na Kosovu, pisao je Savetu bezbednosti, vodećim državnicima. Američki nedeljnik Tajm u septembru 1999. uvrstio ga je među 14 vodećih evropskih političara trećeg milenijuma.j
  • Rade

    30.03.2022 17:14
    Nada
    Svaka nada da će Srbija biti normalna država ubijena je tada. Da li ćemo uspeti da se iskobeljamo iz kaljuge radikalsko komunističke, videćemo 3 Aprilia. Još jedan mandat ovih pljačkaša i mafije država neće preživeti.
  • Pera Mitić

    13.03.2022 07:11
    Setimo se kako zavrsavaju protivnici sps, radikalske i napredne vlasti. Stambolic, Draskovic, Djindjic, Ivanovic.

    3.aprila nema izgovora, glasajmo protiv ubica na vlasti!
  • Pro bono edukacija

    12.03.2022 22:52
    @dada
    Vlada dr Zorana Đinđića nakon 5. oktobra je:
    Obnovila članstvo SRJ u UN, MMF, Svetskoj banci, Savetu Evrope.
    Prosečna plata, sa 35 evra u 2000 g., porasla do 164 evra u februaru 2003. godine. Isplaćene su zaostale penzije (kasnile 2 meseca), dečiji dodaci (24 meseca), naknade za materijalno obezbeđenje porodice (26 meseci), penzije zemljoradnicima (36 meseci).
    Inflacija sa zatečenih 113% u 2000.g. oborena na 8% do 2003.
    Otpisano 70% kamata na dugove za struju. Za nekoliko meseci su potpuno ukinute restrikcije. Konsolidovan EPS.
    Na donatorskoj konferenciji za SRJ prikupljeno 1,28 milijardi dolara (jun 2001).
    Budžet 2000.g. - 65 milijardi dinara. Budžet za 2003.g - 261,5 milijardi dinara.
    Privredni rast u 2001.g. - 5,6%, a u 2002. godini - 3,9%.
    Obnovljeno 800 km puteva
    Smanjene zbirne stope socijalnih doprinosa sa 105% na 71,8%.
    Stopa poreza na dobit smanjena sa 20% na 14%.
    Stopa poreza na dohodak na prihode od samostalne delatnosti snižena na 14%.
    MMF odobrio trogodišnji stand-by aranžman u iznosu od 829 miliona dolara (ključan za otpis duga prema Pariskom klubu poverilaca). Pariski klub otpisao Jugoslaviji 66% duga, što predstavlja najveći otpis duga jednoj zemlji u poslednjih 50 godina (novembar 2001)
    Ukinute sve izvozne kvote, koje su bile izvor korupcije tokom 90-ih.
    2001. godine rast poljoprivredne proizvodnje iznosio 25%. Počelo vraćanje stare devizne štednje......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.