Dačić: Uvođenjem sankcija Srbija ne bi nanela štetu Rusiji, već sebi

Kandidat koalicije oko SPS za premijera Ivica Dačić ocenio je danas da Beograd eventualnim uvođenjem sankcija Rusiji ne bi naudio Moskvi već sopstvenim interesima.
Dačić je ponovio da Rusija pomaže zaštiti državnih i nacionalnih interesa Srbije, jer kako je rekao, ne dozvoljava da Kosovo "prođe" kroz Savet bezbednosti UN.
"Mi smo Rusiji večno zahvalni što je 2015. digla glas protiv rezolucije o Srebrenici. Rusija je jedina zemlja koja će da stavi veto na priznanje Kosova u Savetu bezbednosti dok zapadne zemlje neće povući priznanje nego će to gurati i dalje. Da li se onda nama isplati da uvedemo sankcije Rusiji? Time Rusiji nećemo nauditi ali sebi hoćemo", rekao je Dačić za TV Prva.
Podsetio je da se u okviru pretpristupnih pregovora o članstvu u EU Srbija obavezala da postepeno usklađuje spoljnu i bezbednosnu politiku sa Unijom, ali i dodao da će se Beograd "odmah uskladiti" ako će sutra postati član EU.
 
"Pogrešno je reći da je neko na strani Rusije, ja sam na strani Srbije, ali ko se zalaže za sankcije Rusiji taj je protiv srpskih interesa", kazao je Dačić.
 
Sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Srbije, uskladile su politiku sankcija protiv Rusije sa Evropskom unijom.
 
Srbija je jedina zemlja kandidat koja nije uvela sankcije Rusiji.
 
Zapadne sankcije protiv Rusije uključuju bankarski i finansijski sektor, medije, avio prevoz, energetiku, vojnu i visoku tehnologiju, kontrolu izvoza određenih proizvoda, kao i "crnu listu" ruskih zvaničnika i kompanija i pojedinaca koji pomažu Kremlju.
 
Srbija se 2. marta na sednici Generalne skupštine UN-a pridružila osudi invazije Rusije na Ukrajinu.
  • Milošević

    14.03.2022 22:57
    Ivice zvala te mentorka-veštica iz Moskve, javi se.
  • N

    14.03.2022 17:03
    Sankcije
    Pamtim vasu brigu za Srbiju a pamte i grobovi zato ne pricajte da stitite Srbiju vec sebe i svoje pare mislim da nije ni vreme a ni 1991g.Da li Rusi stite Srbe na KIM ne a jel a zasto?Nesto se ne slaze .Mani naslusala sam se vase brige za Srbiju.To sto Rusi rade to je uzas i strahota
  • Marko, Liman

    14.03.2022 14:19
    Pustite čoveka, kad ustane kuka i motika, neće ići na Zapad, nego kod nalogodavca, kao i njegova bivša gazdarica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija