FOTO: Naučnici protestom ponovo tražili jednake plate - "razlike u zaradama su i 60.000 dinara"

Predstavnici Sindikata naučnika Srbije poručili su danas, na protestu "Za dostojanstven rad u nauci", da ne traže povećanje plata, već da budu ravnopravno plaćeni i imaju sigurna zaposlenja.
FOTO: Naučnici protestom ponovo tražili jednake plate - "razlike u zaradama su i 60.000 dinara"
Foto: Pixabay (ilustracija)
Stotinak naučnika protestovalo je ispred zgrade Ministarstva finansija zbog razlike u platama od 60.000 dinara.
Oni zahtevaju da se odmah usvoje njihovi zahtevi i da se ne čekaju naredne godine i ne obećavaju rešenja.
Predsednica Sindikata nauke Srbije Đurđica Jovović rekla je da su se pred zgradom Ministarstva okupili kako bi zaposlenim u Ministarstvu pokazali kakvu nepravdu trpe već 11 godina i zatraže njihovu pomoć.
 
"Došli smo da pitamo ministra finansija, jer on zna koliko ima novca, da nam kaže da li za naučnike u Srbiji ima dovoljno para", rekla je ona novinarima.
 
 
Sindikat je dobio poziv premijerke Ane Brnabić za sastanak u četvrtak, rekla je Jovović, ističući da se to ne može nazvati nastavkom pregovora, jer su predstavnici sindikata predali zahteve, ali nisu dobili nikakav odgovor. 
 
Ona je najavila odlazak ispred zgrade Vlade gde će demonstranti predati kalendare predstavnicima Vlade, kako bi ih podsetili koji je mesec i godina.
 
"Uručićemo im kalendare da vide svakog 15. u mesecu kada nam uplate zaradu da krše Zakon o nauci i Zakon o istraživanjima", poručila je Jovović.
 
Predstavnik sindikata Srđan Tansovski upitao je kako neko može da provodi svoje kancelarijske dane u ovoj zgradi i svakog 15. u mesecu isplaćuje zarade koje su u direktnoj suprotnosti sa zakonom i propisima.
 
Mladi naučnik Aleksandar Knežević rekao je da su istraživači zaposleni na fakultetima među najobespravljenijom grupom istraživača.
 
"Mi nemamo ugovore o radu koji su u skladu sa zakonom, nemamo pravo da kažemo da radimo na fakultetu, mnogi fakulteti ne isplaćuju ni ono što mogu", naveo je Knežević. 
  • Hm

    15.03.2022 19:27
    Hm
    Spremačica je fizički radnik, pretežno zena. Po meni za tu vrstu najgoreg posla uvesti i beneficirani radni staž! One kupe i ciste vaša g...a!!!
  • Mamislav Tatić

    15.03.2022 17:42
    ...
    Nema ničega dok ne iskorenite profesorsku decu iz svojih redova.
  • Pićuka

    15.03.2022 17:41
    Ono što je pod državnom kontrolomne ne postoji dostojanstvena plata. Ono što nije pod državmom kontrolom e tamo je još gore, osim ako niste famozni programer ili tajkun. Ovde je sprinceza bitnija od naučnika, realno. Naučnik je trošak za "državu".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.