Rusija napustila Savet Evrope

Rusija je danas odlučila da pokrene proceduru izlaska iz članstva u Savetu Evrope.
Rusija napustila Savet Evrope
Foto: Pixabay

Optužila je NATO i Evropsku uniju da su od nje napravili instrument u službi "svoje vojno-političke i ekonomske ekspanzije" na istoku, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Obaveštenje o istupanju Rusije iz organizacije" dostavljeno je danas generalnoj sekretarki Mariji Pejčinović Burić, navelo je ministarstvo.
"Oni koji nas primoraju na taj korak snosiće svu odgovornost za uništavanje zajedničkog humanitarnog i pravnog prostora na kontinentu i posledice će imati i sam Savet Evrope, koji će bez Rusije izgubiti status panevropske organizacije", dodalo je rusko ministarstvo.
 
NATO i EU u toj organizaciji vide "samo instrument ideološke podrške svom vojno-političkom i ekonomskom širenju prema istoku, i sredstvo za nametanje poretka zasnovanog na pravilima koji je su njima od koristi", dodaje u saopštenju.
 
Rusko ministarstvo je optužilo institucije Saveta Evrope, među kojima je Evropski sud za ljudska prava da vrše pritisak na Rusiju, mešajući se u njena unutrašnja pitanja.
 
Savet Evrope je dan posle početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, odlučio da suspenduje učešće Rusije u njenim raznim telima, sa izuzetkom Evropskog suda za ljudska prava.
 
Savet Evrope, kao čuvar ljudskih prava u Evropi, osnovan je 1949. godine i do sada je okupljao gotovo sve države kontinenta, ukupno 47, uključujući Rusiju od 1996. i Ukrajinu od 1995. godine.
  • samo

    16.03.2022 06:12
    dokaz
    da nikad nisu bili deo evrope. na zalost i na veliku stetu njihove raje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija