Škole ponovo mogu da organizuju ekskurzije, ali samo u Srbiji i Republici Srpskoj

Ministarstvo prosvete prosledilo je dopis svim školama u Srbiji da su se stekli uslovi za organizovanje ekskurzija, izleta, rekreativne nastave.
Škole ponovo mogu da organizuju ekskurzije, ali samo u Srbiji i Republici Srpskoj
Foto: Pixabay
Ministarstvo je to učinilo na osnovu preporuke Instituta "Batut", piše Euronews Srbija.
U dopisu je navedeno da se ekskurzije i izleti mogu organizovati samo u Srbiji, a da se nisu stekli uslovi za putovanja u inostranstvo, izuzev u Republiku Srpsku.
Navode da ustanove i roditelji treba da imaju u vidu povećan rizik od infekcije virusom korona prilikom izvođenja izleta, ekskurzija nastave u prirodi.
 
"Tokom zajedničkog boravka na izletima ili ekskurzijama, kao i na zimovanjima deca i učenici međusobno ostvaruju intenzivniji i produžen blizak kontakt što posledično povećava rizik od prenošenja uzročnika zaraznih bolesti, uključujući i virus korona. U tim situacijama, učenici dolaze u kontakt sa osobama sa drugih teritorija ili iz drugih kolektiva. Takođe, tokom boravka na izletu, ekskurziji ili zimovanju smanjena je mogućnost sprovođenja, kao i kontrola poštovanja mere lične zaštite (nošenje maski, distanci, provetravanje prostorija, dezinfekcija)", navodi se u preporuci dostavljenoj školama.
 
Stekli su se uslovi za ekskurzije
 
Podsećaju da se epidemiološka situacija tokom proteklih nedelja značajno poboljšala, ali da tokom izvođenja učeničkih izleta i ekskurzija, kao i organizacija izleta i zimovanja dece predškolskog uzrasta, postoji mogućnost javljanja epidemije kovid19 među decom učenicima i zaposlenima, što se dešavalo i u prethodnom periodu tokom sličnih aktivnosti.
 
Zbog rizika od postojanja asimpamtskih nosilaca virusa među decom i učenicima, preporučuje se da jedan od uslova za izvođenje izleta, ekskurzija i zimovanja bude odsustvo potvrđenih ili slučajeva sumnje na kovid19, u periodu od najmanje sedam dana pre polaska.
 
"Imajući u vidu promene u manifestovanju bolesti u kliničkom i epidemiološkom smislu, kao i tendenciju naglog opadanja broja slučaja koji se uočava u prethodnih četiri, pet nedelja, mišljenja smo da su se stekli uslovi za ponovno uspostavljanje redovnih, planiranih vannastavnih aktivnosti - uključujući izlete, ekskurzije, nastavu u prirodi i druga putovanja u organizaciji škole", navodi se u dopisu.
 
Mere prevencije
 
Škola je u obavezi da preduzme sledeće mere prevencije pre odlaska na putovanje:
 
- Prikupljanje izjava roditelja da deca nemaju niti su imala prethodnih sedam dana simptome i znake infekcije. Da nisu lečena u istom periodu od kovida i da među članovima uže porodice nije bilo obolelih.
 
- Obezbeđenje zdravstvenog nadzora od strane lekara tokom putovanja i boravka radi blagovremenog otkrivanja eventualnih simptoma i znakovih infekcija kod dece i odraslih izolacija od ostalih učenika i odraslih.
 
- Za putovanja duža od dva dana neophodno je da roditelji dostave podatke o zdravstenom - fizičkom i psihičkom stanju učenika koji izdaje izabrani lekar (pedijatar) na osnovu zdravstvenog kartona.
 
- Izbegavati aktivnosti koje podrazumevaju mešanje učenika iz različitih škola u zatvorenom prostoru. Preporučuje se upotreba zaštitniih maski za sve zaposlene učenike i treća lica, sve vreme tokom putovanja kao i tokom boravka u zatvorenom prostoru gde boravi veći broj osoba i kada nije moguće održavati rastojanje.
  • Vlada n

    16.03.2022 17:20
    @dobrivoje

    To su ti kulturološke i jezičke razlike koje nas na sreću dele.
    Kod vas je sirnica - ovde je burek.
    Kod vas ste Srbi, Hrvati, Bošnjaci -ovde ste svi Bosanci.
    Kod vas Srpska - ovde šumska.
  • dobrivoje

    16.03.2022 14:36
    @Limanoid 16.03.2022 • 11:16
    Mislim da se ispravno kaže Republika Srpska,elem vodi ti svoju decu u Beč i u Peštu i u London ,nije zabranjeno.
    Možda i ti vidiš malo sveta ,nije Liman sve...
  • x

    16.03.2022 14:28
    x
    @ .
    Tako je, RS nije drzava ali je entitet koji ima autonomiju po ustavu BIH. RS je sastavni deo BiH. Isto kao sto Vojvodina nije drzava,vec sastavni deo Srbije sa legalnim statusom autonomije. Dupli standardi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija