Pojedine stranke glume manjine da bi lakše "uskočile" u poslaničke klupe

Pojedine stranke, i to mahom proruske, krenule su "u juriš" na parlament pozivanjem na status nacionalnih manjina kako bi lakše ušle u skupštinske klupe.
Pojedine stranke glume manjine da bi lakše "uskočile" u poslaničke klupe
Foto: 021.rs

U poslednja dva dana Republička izborna komisija (RIK) čak tri puta odbila je da prizna status nacionalne manjine, zbog izgravanja zakona, a među odbijenim listama našla se i lista desničarskog ekstremiste Pavla Bihalija iz "Levijatana", koji je igrao na "rusku kartu", piše Blic.

Razlog zbog kojeg stranke izlaze na izbore "pod plaštom" manjina je to što im je, u tom slučaju, potrebno duplo manje potpisa za predaju liste, a ujedno im je omogućen i prirodni prag za ulazak u parlament.

Ipak, ove godine donete su nove odredbe zakona kojima se love "igrači" poput Bihalija, pa je RIK odlučio da listi "Ruski manjinski savez - Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin" ne prizna status izborne liste nacionalne manjine.
 
Naloženo im je da otklone nedostatak u roku od 48 časova i dostave dodatnih 5.525 overenih potpisa. Kako je obelodanio Cesid, ova lista ne predstavlja interese i ciljeve nacionalne manjine.
 
Ipak, oni nisu jedini ovakav primer, navodi Blic.
 
"Zelena stranka Srbije" je još 2016. godine ušla u parlament pozivajući se da zastupa slovačku nacionalnu manjinu. 
 
Apsolutni rekorder je Ruska stranka, koja je ove godine po treći put pokušala pod posebnim uslovom da izađe na izbore. Upravo na njima je pre dva dana RIK prvi put primenio nove izmene zakona i naložio im da skupe čak 5.485 novih potpisa.
 
"RIK je utvrdio da je svega pet od 16 predloženih kandidata upisano u Poseban birački spisak za nacionalnu manjinu, te da ova stranka ne predstavlja interese i ciljeve ruske manjine", objavio je Cesid. 
 
Predsednik Ruske stranke Slobodan Nikolić rekao je za Blic da "igra još nije gotova" i da će se žaliti.
 
"RIK igra svoju igru koja nije korektna. Nama ne fali 5.485 već 485 potpisa jer smo stranka nacionalnih manjina. Tako nas je registrovalo nadležno ministarstvo, zastupljeni smo u lokalnim samoupravama, imamo predstavnike u Nišu, Novom Sadu, isto po ključu nacionalnih manjina. Kako to može? Kome smeta naših 0,20 odsto glasova? RIK igra kvarno i gledaju da nas onemoguće. Radi se o drskoj družini. Tražićemo svoje pravo na sudu, a pre toga ćemo predati nedostajući broj potpisa", naveo je Nikolić za Blic.
Poslednjih godina je zabeležen porast broja stranaka nacionalnih manjina. Od 124 stranke formalno zavedene u Registru političkih stranaka, čak 74 se vode kao stranke nacionalnih manjina. To i ne  čudi, jer im je za upis u registar potrebno 10 puta manje potpisa.
 
Direktorka Cesida Emilija Orestesijević kaže za Blic da je poenta novih izmena zakona da se spreči učešće stranaka pod povoljnijim uslovima, a učešće pod nacionalnim manjinama donosi manji izborni prag.
 
Na prošlim izborima cenzus su prešle četiri stranke nacionalnih manjina. Savez vojvođanskih Mađara osvojio je devet mandata, kolaiciji "Samo pravo" (Bošnjaci i Makedonci) pripala su četiri, Albanskoj demokratskoj alternativi tri, baš koliko i SDA.
  • Dendi

    16.03.2022 17:36
    Parlalalament
    U tekstu je upotrebljen termin parlament. Naša skupština ne zaslužuje ni taj naziv a pogotovu ne internacionalnu odrednicu parlament.
  • Nemanja

    16.03.2022 16:34
    А LSV
    Canka ne pominjete? Oni idu kao hrvatska nacionalna manjina...
  • Vasa

    16.03.2022 16:32
    a Canak?
    Ligasi LSV i Canak se svercaju uz Hrvate kao "manjinska" stranka jer nisu mogli da skupe potpise kao redovna... objavite i to...po kom je to kriterijumu dozvoljeno?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija