Dr Grujičić naljutila kolege izjavom: Dokažite da su lekari umrli samo od kovida

Prva na listi Srpske napredne stranke (SNS) za parlamentarne izbore i direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju KCS Danica Grujičić, svojom izjavom RTS razljutila je svoje kolege lekare.
Reagujući na konstataciju da je Srbija po broju umrlih lekara od koronavirusa jedna od najgorih država u svetu, Grujičić je od opozicionih učesnika u emisiji "Reč na reč" tražila da dokažu da su lekari umrli "samo od kovida".
N1 navodi da je potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić u emisiji prethodno iznela optužbu da je država "lažirala broj preminulih i obolelih od kovida".
"Jedna smo od najgorih država u svetu i po broju umrlih na milion stanovnika i po broju umrlih lekara i po broju zaraženih", izjavila je Rakić.
 
Grujičić je odgovorila da ti navodi nisu tačni i dodala da će "uvek prvo biti lekar pa političar".
 
"Moramo govoriti otvoreno šta je urađeno za ovo vreme, gde su se najrazvijenije zemlje bukvalno izgubile. Bilo je svega što je bilo potrebno. Državni sektor je položio sve moguće ispite. Što se tiče lekara, dokažite da su oni umrli samo od kovida", izjavila je Grujičić.
 
Stojanović: Grujičić treba da se izvini, kod kolega izazvala bes i razočarenje
 
Prof. dr Radan Stojanović kaže za N1 da smrt lekara ne sme da se dovodi u sumnju i da je neophodno da se ispitaju uslovi koji su doveli do toga da lekari zaraženi kovidom završe fatalno, a smatra da bi dr Danica Grujičić trebalo da se izvini zbog svoje izjave, navodeći da je kod kolega ta njena rečenica izazvala bes, tugu i razočarenje.
 
"Činjenice su sledeće - lekari i medicinske sestre, odnosno medicinsko osoblje, u protekle dve godine uložili su nadljudske napore da bi došli do svakog obolelog i da bi pokušali primenom najbolje moguće terapijske opcije da spasu život tog čoveka. To je narod u početku i prepoznao - sećate se onih aplauza u 8 uveče, oni su nešto kasnije zamrli. Neke od kolega su s pravom za svoj rad odlikovane, a neke su rešile da se bave politikom. Činjenica je da su izgubljeni životi i nikako ne treba dozvoliti da se smrt lekara pretvori u određeno političko pitanje. Nama je prevashodno važno da ustanovimo zašto se to dogodilo, da izvučemo pouke iz toga, a ne da to dovodimo u sumnju", rekao je gost Novog dana.
 
Ova izjava, kako kaže, kod svih kolega izaziva emocije besa, tuge i razočarenja "jer dolazi od jednog od nas, od jednog vrhunskog profesionalca". 
 
"Sumnja uvažene koleginice nije ono što može doneti dobro, već može doneti samo dodatne podele, pa čak i u ovoj našoj profesiji", dodao je sagovornik N1.
 
Upitan da li bi dr Grujičić trebalo da se izvini, kaže da bi, prema njegovom mišljenju, trebalo, ali je da je to do nje i da nju treba pitati za to.
 
"Ulazak u politiku svakog od lekara je pogrešna stvar i lekari mogu biti najbolje sluge, da služe svom narodu baveći se profesijom za koju su školovani i u kojoj su vrhunski profesionalci", dodao je. 
  • Hm

    17.03.2022 02:19
    Hajde da porazgovaramo o njenoj stručnosti i znanju. Njena oblast je hirurgija i tačka. Taj deo neću komentarisati. Intenzivno lečenje pacijenata, ARDS, SIRS, Akutnu bubreznu ins., Akutnu jetrenu ins. , poremećaje hemostaznog mehanizma i sve ostale komplikacije Kovida I drugih bolesti, niti zna šta su niti kako se leče. Šupljine svog znanja pokazala je i ovom izjavom. Kao kada bi neko rekao, nije umro od infarkta jer je imao već dijabetes već sa infarktom, nije umro od raka i metastaza već sa rakom jer je imao hronični bronhitis. Ovakve šupljine u znanju ne bi smele da postoje, komora i fakultet bi trebali da reaguju. Ali znamo da neće jer ovako šturo i usko znanje specifično je zadnjih decenija vezano za nastavne kadrove koji su u nastavu pobegli ili od pacijenata ili leče svoje komplekse. Mene je sramota ovakvih kolega. Ja sam anesteziolog.
  • Лиманац

    16.03.2022 19:12
    Кога може да наљути истина?
    Коме смета докторка Даница Грујичић?
  • Borax

    16.03.2022 18:28
    Nije neočekivano
    Ovo je dokaz da stručnjaci ne moraju biti osobe sa integritetom. Znanje je jedno, a karakter nešto sasvim drugo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.