Objavljena baza "Stranačka kasa" - podaci o tome koliko novca troše stranke i grupe građana

Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) objavio je bazu podataka "Stranačka kasa" o finansiranju stranaka i grupa građana u Srbiji.
Objavljena baza "Stranačka kasa" - podaci o tome koliko novca troše stranke i grupe građana
Foto: 021.rs
Kako navodi CINS, baza podataka je u formatu koji svakome omogućava da pretražuje podatke i prati trag novca.
U bazi podataka "Stranačka kasa", između ostalih, nalaze se podaci o 25 stranaka i grupa građana i potrošnji ukupno osam milijardi dinara samo iz budžeta za njihovo finansiranje, i to u periodu od 2015. do 2021. godine.
Od te sume, 3,6 milijarde dinara potrošeno je samo na oglašavanje.
 
"U bazi su dostupni podaci o novcu iz budžeta, od građana, kompanija i izdavanja imovine, kao i troškovima za oglašavanje, iznajmljivanje prostorija, režije i razne obuke. Reč je o prihodima i rashodima nekih od najuticajnijih stranaka i grupa građana, koje je u poslednjih šest godina kontrolisala Agencija za srečavanje korupcije", istakli su u CINS povodom objavljivanja baze.
 
Podaci su, kako su rekli, izvlačeni iz finansijskih izveštaja objavljenih na sajtovima stranaka i registra Agencije za sprečavanje korucije.
 
U narednom periodu, kako su najavili u CINS, baza će biti ažurirana sa novim podacima za postojeće, ali i druge stranke i grupe građana. 
  • Krle

    18.03.2022 08:05
    Cistoca placa sve oko stranke poks. Iz javnog preduzeća se uzima sve sto se može izneti,kanti i kontejnera nema godinama jer ih ne placaju dobavljačima. Vrše se misaone popravke vozila koje koštaju desetostruko više od realnog,ali ta vozila stoje neispravna mesecima. Samo proverite koliko delova se “kupuje” istih za isto vozilo…krivična na vidiku! Sad je došlo i do svadja jer je plena sve manje a stoka je gladna. (NE)Cistocu grada ne treba ni komentarisati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.