CRTA: Od 24. marta zabranjena funkcionerska kampanja; Vučić: Još samo ugovor s Kinezima

Šef Pravnog tima CRTA Pavle Dimitrijević kaže da od 24. marta počinje da teče rok od 10 dana u kojem je zabranjena funkcionerska kampanja.
CRTA: Od 24. marta zabranjena funkcionerska kampanja; Vučić: Još samo ugovor s Kinezima
Foto: 021.rs
Tada je medijima zabranjeno da izveštavaju o otvaranju objekata i infrastrukturnih radova u kojima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati na izbornim listama. 
 
Izmene zakona o elektronskim medijima tačno pominju rok od 10 dana, od 24. marta do 2. aprila, u kojem važi zabrana izveštavanja sa takvih događaja, rekao je Dimitrijević i naveo da se može izveštavati o aktivnostima funkcionera koji nisu kandidati za neku od funkcija na izborima.
Dimitrijević podseća da je po Zakonu o izboru narodnih poslanika regulisano vreme izborne tišine, koja se sada poklapa sa ovom zabranom funkcionerske kampanje, "pa ćemo 1. i 2. aprila biti pod duplom zabranom".
 
Zabrana funkcionerske kampanje tiče se isključivo otvaranja fabrika, objekata, škola, infrastrukturnih radova, dok bilo kakve druge protokolarne aktivnosti javnih funkcionera - posete iz inostranstva ili dodela odlikovanja ne potpadaju pod ovu zabranu, predočio je Dimitrijević.
On dodaje da će Regulatorno telo za elektronske medije (REM) kontrolisati da li mediji poštuju ovu zabranu i od sankcija mogu izricati opomenu, upozorenje ili privremenu zabranu emitovanja programa.
 
Prema rečima Dimitrijevića, REM ima mogućnost i oduzimanje dozvole za emitovanje programa.
 
"U javnosti već dugo imamo diskusiju da li u eri društvenih mreža izborna tišina ima efekta, ali ovde se radi o elektronskim medijima i samo je REM nadležan da prati i izriče kazne onima koji ne poštuju tu odredbu zakona", rekao je.
 
Kada je reč o funkcionerima, dodaje, oni su vezani odredbama Zakona o Agenciji za sprečavanje korupcije koje predviđaju da ne mogu koristiti javnu funkciju za promociju stranačkih interesa i posmatračka misija CRTA, ali i građani mogu Agenciji podneti prijavu ukoliko prekrše zakon.
 
Vučić: Još danas potpisivanje sporazuma
 
Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić najavio je da će još danas prisustvovati potpisivanju sporazuma o autoputu Sjenica-Požega i da se posle više neće pojavljivati na bilo kakvom otvaranju do izbora.
 
Vučić je, tokom vožnje na otvaranju brze pruge Beograd - Novi Sad, novinarima kazao da je ranije najavio da se neće pojavljivati u državnoj funkciji nedelju do dve pred izbore.
 
"Samo ću se pojavljivati na političkim skupovima, da ne bi kukali (politički protivnici) zašto su izgubili", izjavio je.
  • Симеон

    20.03.2022 17:18
    Морун5+
    Ово је верватно онај сценарио: ма пустите ме да још ово направим, још један мост, фабрику, пут... сликањем за тв па то не одмах готова ствар кад краткоумни и заостали народ то види то је завршена ствар, после када дође а зашто није, што пуно кошта ту ови народски епитети се оправдају и све прође као по лоју а ми пичи даље и круг. Нама њихове паре, народу "јуначке" приче и сви задовољни!
  • Dalibor

    20.03.2022 14:57
    Isprani mozgovi i robovi

    Svi pripadnici policije juče salutiraju u stavu mirno dolazećem vozu "Soko" kao u doba Tita

    https://twitter.com/Sremski_Front/status/1505223459135275009

    Dominacija ljudske gluposti i dokle je glupost naroda u Srbiji stigla u 2022 oj godini.

    Kako je tako lako hipnotisati narod u Srbiji.

    Policajci u stavu mirnu POZDRAVLJAJU BRZI VOZ SOKO kao U DOBA TITA pre 50 godina koji ulazi u Novom Sadu juče,nakon ukupne vrednosti radova od 985 miliona dolara plaćenih parama poreskih obveznika kao kredit u ravnici od 80 km nakon 6 godine "radova".



  • Lole

    20.03.2022 14:43
    Znači ne ume ni jedan ugovor da potpiše u miru i tišini. Cirkusaner.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.