Vučić: Agresiju nikada nećemo zaboraviti, ali se sa NATO mora razgovarati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Kraljevu da NATO agresije, od pre 23 godine, nikada neće biti zaboravljena, ali da se sa Alijansom mora razgovarati.
Vučić: Agresiju nikada nećemo zaboraviti, ali se sa NATO mora razgovarati
Foto: FoNet
On je na državnoj ceremoniji obeležavanja 23. godišnjice početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ) pročitao imena stradalih iz Kraljeva.

"Kraljevo će ova imena večno da  pamti i Srbija ih nikada neće zaboraviti", rekao je Vučić.

Naglasio je i da će Srbija nastaviti "da neguje kulturu sećanja".
Rekao je  da se sa NATO mora razgovarati  jer su oni, kako je naveo, "valjda jedini koju mogu da obezbede bezbednost našeg naroda na Kosovu i Metohiji".
 
Vučić je rekao i da "neki neodgovorni ljudi" na Kosovu i Metohiji pokušavaju danas da Srbiju "uvuku u zamku" i da nas, kako je naveo, "nateraju da im odgovorimo onako kako zaslužuju".
 
"Jedino što mogu da kažem je da se nismo uplašili, ni njih, ni onih siledjija koji ih podržavaju", rekao je on.
 
Naglasio je da će Srbija "dati sve od sebe" da sačuva mir. Rekao je da želi da poruči svima u svetu, da je mir najvažnija i da čuvaju živote i svoje gerenacije i svoje dece.
 
Naveo je i da je pre 23 godine krenuo "brutalan, jeziv, zločinački, neljudski napad" na jednu malu zemlju, koja, kako je rekao "teško da je nekome nešto skrivila, i koja nikoga nije napala".
 
"Njih 19 najsilnijih su svoju hrabrost, osionost i aroganciju hteli da pokažu na jednom malom narodu", rekao je Vučić.
 
Podsetio je da NATO agresije izvršena bez odobrenja UN, te ponovioda Srbija neće nikada zaboraviti žrtve NATO agresije.
 
Prethodno je parastos žrtvama NATO agresije služio patrijarh srpski Porfirije koji je ocenio da je "nepobitna činjenica" da je 1999. "19 država učestvovalo u Kainovskom zločinu, u razaranju srpskog naroda i crkve".
 
"Ovde smo da uznesemo molitvu i da odamo dostojan pomen žrtvama, ali i da isceljujemo rane nanete jednim organizovanim antičoveštvom, rane koje su posledica Magnum Crimena koji je počinjen prema našem srpskom pravoslavnom narodu", naveo je patrijarh.
 
Dodao je da je 1999. tadašnja SRJ bila suočena sa "beskrupuloznim zlom, silom koja nije uzimala u obzir pravo i pravdu".
 
"Jedini kriterijum tada su bili sila i moć", naveo je patrijarh i pozvao na međusobno praštanje i mir.
 
Srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je rekao je da su NATO bombe ubile 81 dete i da su to, kako je naveo, "morali da vide kada su gađali". Rekao je da je očekivao da se izvine, te ukazao na to da "oni koji su tada bombardovali i sada ponavljaju iste stvari". Obeležavanju su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i brojni ministri kao i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.
 
Desničarske grupacije organizovale su ispred zgrade Generalštaba obeležavanje 23. godišnjice NATO bombardovanja.
  • MAKI

    25.03.2022 12:14
    Srbija je zemlja herova koji su se dostojanstveno borili da sacuvaju sve sto je Srpsko.
  • Siniša

    25.03.2022 10:51
    Tuga
    Srbija ne može da zaboravi sve što su nam radili za vreme bombardovanja.
  • Biljana

    25.03.2022 10:47
    Tuga
    Ne smemo da dozvolimo da se ikada vise ponovi ono sto se desilo pre 23 godina!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija