MUP apeluje na građane da zbog sve češćih požara na otvorenom, ne pale travu i nisko rastinje

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) apelovalo je danas na građane da zbog učestalih požara na otvorenom, ne pale travu i nisko rastinje.
MUP apeluje na građane da zbog sve češćih požara na otvorenom, ne pale travu i nisko rastinje
Foto: Pixabay
Iz tog resora su naveli da su od početka godine do 25. marta u Srbiji evidentirana 6.582 požara od kojih 3.551 na otvorenom prostoru. 
Načelnik odeljenja Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP Srbije Nedeljko Gagić podsetio je da je zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja i spaljivanje smeća na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.
"Požari na otvorenom se veoma brzo šire i predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje naših gradjana, a često nanose velike materijalne štete. Uzrok svih ovih požara, u najvećem broju slučajeva, je ljudski faktor, odnosno neodgovorno ponašanje gradjana", upozorio je Gagić.
 
Podsetio je da su za nepoštovanje propisanih odredbi zakona zaprećene novčane kazne i najavio da će u narednom periodu Sektor za vanredne situacije, zajedno sa pripadnicima drugih linija rada MUP i nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, intenzivirati obilazak terena u cilju otkrivanja i procesuiranja odgovornih za izazivanje požara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija