Drugo pilotiranje državne mature od 5. aprila, dobre ocene će moći da se upišu u dnevnik

Srednjoškolci koji budu zadovoljni rezultatima testiranja i ocenama na drugom pilotiranju državne mature imaće priliku da se izjasne da li žele da im nastavnici te ocene unesu u dnevnik.
Drugo pilotiranje državne mature od 5. aprila, dobre ocene će moći da se upišu u dnevnik
Foto: Pixabay

To je jedna od mera koja bi trebalo da utiče na motivaciju đaka da što bolje urade testove, saznaje Danas.

Drugo pilotiranje državne mature počinje 5. aprila, a u školama se uveliko pripremaju za taj posao.

Počelo je dostavljanje testova na punktove gde ih preuzimaju predstavnici školskih uprava, a do testiranja je predviđen niz detaljno isplaniranih koraka o kojima su škole već obaveštene.
 
U drugom pilotiranju učestvuju državne i privatne srednje škole u četvorogodišnjem trajanju.
 
Test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika za pripadnike nacionalnih manjina i matematiku polagaće svi učenici četvrtog razreda svih gimnazija i srednjih stručnih škola u Srbiji.
 
Izuzetak što se tiče matematike su đaci koji su taj predmet imali jednu ili dve godine, a oni će kao drugi ispit birati jedan od predmeta sa liste opšteobrazovnih.
 
Kao treći ispit gimnazijalci će moći da biraju jedan od opšteobrazovnih predmeta, dok će za učenike stručnih škola to biti stručno-teorijski test.
 
Ovaj test sada neće polagati svi učenici srednjih stručnih škola, već oni koji pohađaju obrazovne profile koji se pilotiraju u okviru projekta državne mature.
 
Praktični ispit za đake srednjih stručnih škola biće proveren samo na uzorku učenika i škola.
 
Đaci testove rade pod šifrom. Posle pregledanja koje će biti u školama, testovi se dešifruju. Potom pregledači pretvaraju procente u ocene.
 
Pošto se učenici upoznaju sa rezultatima testiranja i ocenama koje su ostvarili, izjašnjavaju se da li žele da im se te ocene unesu u dnevnik, navodi se u dopisu školama u koji je Danas imao uvid.
 
Svi učenici će posle svakog testa popunjavati i anonimni onlajn upitnik, u kome treba iskreno i otvoreno da odgovaraju na pitanja, a njihovi odgovori služe za evaluaciju ispita i kao preporuke za dalji rad.
 
Takođe, pripremljeni su upitnici za predsednike i sekretare školskih maturskih komisija, dežurne nastavnike, supervizore i za pregledače.
 
Nadležni poručuju da je svrha pilotiranja državne mature da se u praksi proveri kvalitet zadataka i deo procedura, zbog čega je važno da svi učesnici aktivno doprinesu proveri i poboljšanju ovog procesa.
 
"Važno nam je da dobijemo pouzdane informacije o kvalitetu zadataka, tako da tokom rešavanja testova ne bi trebalo pomagati učenicima ni na koji način. Ispit treba da bude organizovan u skladu sa ispitnim procedurama: nije dozvoljeno prepisivanje, razgovor među učenicima, ni ometanje ostalih učenika. Nema potrebe da brinete: ni loši, ni dobri rezultati neće imati uticaj na eksterno vrednovanje škole. U ovom trenutku srednje škole svojim ozbiljnim pristupom organizacije pilotiranja šalju poruku o kvalitetu pristupa obrazovno-vaspitnom radu. Rezultati učenika na maturskom ispitu će u godinama posle pune implementacije mature, biti važan pokazatelj kvaliteta rada škola", poručio je u dopisu školama Gregor Mohorčič, vođa tima Projekta državne mature.
 
Državnu maturu će prvi put polagati učenici koji su sada drugi razred srednje škole, na kraju školske 2023/24. godine.
 
Rezultati tog ispita biće vrednovani pri upisu na visokoškolske ustanove, a u kojoj meri trebalo bi da bude poznato do početka iduće školske godine.
 
Učenici će test iz srpskog/maternjeg jezika polagati u utorak, 5. aprila, matematiku u sredu, 6. aprila, opšteobrazovni predmet u četvrtak, 7. aprila, a u petak, 8. aprila teorijski deo stručnog ispita i umetnički ispit solfeđo i harmonija. Ispiti se svaki dan polažu od 12 do 15 časova. 
 
Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom mogu da imaju produženo vreme za polaganje. Od 11. do 15. aprila predviđeno je izvođenje praktičnih delova stručnih ispita.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija